Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

Centraal en Noord Thailand: vogelreis – januari 2025

Bezochte locaties: Pak Phli, Khao Yai, Ayuthaya, Doi Inthanon, Chiang Dao, Muang Khong, Thatorn, Doi Angkan, Doi Lang west, Pak Thale, Laem Pak Bia, Kaeng Krachan, Prachuap Khirikan, Kui Buri

Met een groep van 7 Belgen en 2 Nederlanders bezochten we de beste vogelspots van Thailand. In dit tripverslag lees je wat we waar zagen. Veel leesplezier!

12 januari: uiltjes verwelkomen ons
Vandaag dag 1 van de 2-weken-durende trip. Gezien alle gasten vroeg in de ochtend aankwamen, hadden we voor in de middag een uitstapje naar een lokaal park geregeld. Met name zodat de deelnemers niet in slaap vielen op hun hotel kamer. Maar natuurlijk ook voor een eerste kennismaking met wat algemenere Thaise soorten. We hadden mazzel met het weer want het was de koelste dag in Bangkok in 40 jaar. Waardoor door een stadspark wandelen ineens een stuk aangenamer wordt. Met een groep van 9 beweeg je niet enorm snel, en dus was ik met 38 geziene soorten tevreden. Vooral een vissende Stork-billed kingfisher en een volwassen man Blyth’s paradise flycatcher waren mooi. Mijn gasten waardeerden ook algemene soorten als Black-naped oriole en Indochinese roller enorm. En dat je overal om je heen Bladkoningen hoort is ook even wennen, in positieve zin. Het is altijd mooi om met nieuwelingen op pad te gaan, want je ziet vogels door hun ogen. En wordt weer enthousiast van vogels die je vaak ziet, maar die eigenlijk best heel mooi zijn. Een flinke groep Spotted owlets (6 of 7 in totaal) wilde ook goed meewerken vandaag en liet zich in alle hoeken en standen vastleggen. Best een geslaagde wandeling dus. Met naast de vogels veel Variable squirrels, Red-eared sliders (een schildpaddensoort) en een paar enorme Common monitor lizards. Na een dinner op de lokale foodcourt, was iedereen rond half 8 afgepeigerd en rondden we de dag af. Op naar morgen, de eerste volledige dag!

13 januari: de eerste 4 ijsvogels
Last minute besloot ik ons programma wat te wijzigen, vanwege teleurstellende resultaten van een lokale schuilhut. Hierdoor konden we een uurtje langer uitslapen, wat met gejuich werd ontvangen door de groep. Na het ontbijt gingen we op pad. Na een rit van ruim een uur kwamen we aan bij een stake out for Pied kingfisher. Hier namen we plaats achter simpele netten, waarachter grote takken in een rivier stonden. We hoopten op ijsvogels voor onze neus, en die kregen we! Hoofdtarget was dus Pied kingfisher, die driemaal mooi voor ons kwam zitten. Ook Common kingfisher kwam even buurten, terwijl White-throated kingfisheren Black-capped kingfisher zich van iets verder weg lieten zien. Een mooie verrassing was een groep Glossy ibises die plots voor ons langs vlogen. Na deze goede start maakten we een korte stop om de historische tempels in Ayuthaya te bekijken. Hierna trokken we verder richting Khao Yai, maar niet voordat we een succesvolle poging waagden om de Rufous limestone babbler te vinden, een van de weinige endemen van Thailand. Deze liet zich mooi zien, net als een grote groep Red-breasted parakeets (zie foto hieronder), deze laatste in een klein parkje op een paar kilometer van de ingang van het nationale park. Toen we aankwamen in Khao Yai nationaal park, was de dag al bijna voorbij. We zagen wat Oriental pied hornbills en wat andere algemene soorten, en toen was het alweer donker. Onze dag was nog niet voorbij, want we gingen nog een uurtje op night-safari, na ons simpele dinner. Vanuit een pick-up truck reden we door het donker, met een spotlight zoekend naar nachtdieren. We zagen in totaal 4 Asian golden jackals, meerdere Malayan porcupines, 2 Indian palm civets en 2 soorten nachtzwaluwen (Grey en Large-tailed nightjar). Uilen hoorden we wel (Collared owlet en Collared scops owl) maar zagen we niet. Al met al een prima eerste dag!

14 januari: een frisse jungledag
Vandaag werden we bibberend wakker, vanwege een koudefront wat deze week over Thailand trok. De temperaturen daalden tot rond de 10 graden, wat erg koud is voor Thaise begrippen. Een ontbijtje met warme koffie en veel fruit kreeg ons gelukkig op gang, en onze eerste vogelstop was een fruitboom waar de laatste dagen veel neushoornsvogels waren gezien. Direct toen we aankwamen zat een paartje Wreathed hornbillsfantastisch voor ons te poseren, en dit bleven ze doen, later aangevuld door wat Oriental pied hornbills. In een bloemenstruik toonden ondertussen kleiner grut zichzelf, waaronder Brown-rumped en Ashy minivet, en meerdere Two-barred en Yellow-browed warblers. Een geweldig begin van de dag! Hierna trokken we door richting een actief nest van Buffy fish owl, die helaas alleen zijn hoofd (met grote oren!) wilde laten zien. Bij een klomp bamboo die in bloei stond, vermaakten we ons gelukkig goed met diverse bulbul-soorten, aangevuld met Hainan blue flycatcher, Common snipeChestnut-headed bee eater en meer soorten. Tijdens diverse stops later tijdens de dag voegden we hier onder andere soorten als Orange-headed trogonGreat hornbillRosy minivet, een groep van 8 Long-tailed broadbills aan toe. De beste vogel van de dag? Een paartje Banded broadbills, die ons toelachten terwijl we uit de auto stapten, van plan een waterval te bekijken, zie foto hieronder. Ze lieten zich fantastisch zien, wat niet vanzelfsprekend is deze tijd van het jaar. Al met al weer een mooie dag, waarna we nog wel een flinke rit van meer dan 3 uur moesten afleggen, in de richting van Pak Thale, waar we morgen op zoek naar steltlopers gaan.

15 januari: zoutpannen en een schuilhut
Vandaag een warmere dag op het programma, want: steltlopers zoeken in de volle zon. Gewapend met meerdere scopes, en de hulp van lokale en legendarische gids mister Daeng, gingen we vol goede moed de zoutpannen van Pak Thale op, na een ritje van anderhalf uur vanaf ons hotel. Gister had een andere groep de hele dag moeten zoeken naar Spoon-billed sandpiper, wat onze belangrijkste doelsoort was, en vonden hem pas toen het al schemerde. Wij hadden vandaag meer geluk (of zochten gewoon beter) want hadden na 10 minuten al deze ernstig-bedreigde vogel in de kijker. Iedereen kreeg ruim de tijd om de vogel te bewonderen, waarna we doorliepen op zoek naar meer. Uiteindelijk vonden we al onze targets, zoals bijvoorbeeld Asian dowitcherNordmann’s greenshank en Red-necked phalarope. Wel stond er veel wind, waardoor de vogels erg vliegerig waren en dichtbij komen lasting was. Na Pak Thale bezochten we met de boot het strand van Laem Pak Bia. Hier vonden we meerdere Malayan plovers, maar ‘dipten’ op White-faced plover. Vanuit de boot zagen we meerdere Collared kingfishers, en liet de normaal zeer schuwe Black-capped kingfisher ons redelijk dichtbij komen. Hierna sprongen we in de auto, verdeeld over 2 groepen, om 2 lokale hutten in de regio Kaeng Krachan te bezoeken. Hier was het relatief rustig, maar werd toch zeer genoten van een aantal kleurrijke soorten die nieuw waren voor alle deelnemers. Bijvoorbeeld Lineated barbet en zowel Black-hooded en Black-naped oriole (zie foto’s hieronder). Na een uitgebreide Thaise maaltijd, voelde ons bed extra goed!

16 januari: geweldige dag in Kaeng Krachan
De wekker stond vandaag om 5 uur, want al voor zonsopgang wilden wij vertrekken richting een van de mooiste jungles van Thailand: Kaeng Krachan national park. Toen het inmiddels licht was, arriveerden we na een rit van 32 kilometer door het park bij onze eerste locatie: de top van Phanoeng Thung, op ongeveer 960 meter hoogte. Hier zat tot onze vreugde een prachtige Red-bearded bee eater op ons te wachten, die zich fantastisch liet zien. In totaal brachten we zo’n 4 uur door rond Phanoeng thung en soorten die zeer werden gewaardeerd waren Pin-tailed parrotfinsch die zich tegoed deed aan bamboozaden, een Great hornbill die zich geweldig liet zien, Blue-throathed barbet op eyelevel, een groepje Scarlet en Grey-throated minivets en meer. Ook een mannetje Siberian blue robin, een paartje Eyebrowed thrushes en 6 soorten bulbuls vielen in de smaak. Net als een fantastische Maleise kraagbeer! Na lunch te hebben genuttigd, bewogen we ons langzaam omlaag de berg af, waarbij we een paar pogingen deden om White-crowned hornbill te zien. Deze is redelijk algemeen op sommige plekken in het zuiden, maar in Kaeng Krachan was hij jarenlang niet gezien. Tot onlangs. Wij deden meerdere stops om te proberen deze prachtige neushoornvogel te zien, maar zonder succes. Tot onze laatste poging. Nog 1 keer speelden we de call en plots kregen we een reactie. Na een paar minuten speuren, zaten ineens een mannetje (zie foto) en vrouwtje pal boven ons hoofd: wat een geweldig moment. Het laatste uurtje licht van de dag, brachten we door rond kilometer 9, waar we een paartje Black-thighted falconets zagen, een slapende Great hornbill en ook bijvoorbeeld Hill myna en Velvet-fronted nuthatch. Wederom weer een zeer geslaagde dag, met veel mooie soorten. 

17 januari: veel soorten in jungle en schuilhut 
Vandaag begonnen we in 2 groepen: 1 groep die de lagere regionen van het nationale park ging verkennen, samen met mij en een lokale gids, en een groep die wat uit zou slapen en daarna bij een lokale voederplek zou gaan zitten, samen met onze chaffeur. Beiden hadden een geweldige morgen. In het nationale park arriveerden we net na zonsopgang en het was direct enorm druk op vogelgebied. En dat ging de hele ochtend zo door. Er was continue activiteit, mede ook doordat we een struik met besjes vonden die enorme hoeveelheden vogels aantrok. Met als kers op de taart een groepje Yellow-vented green-pigeons, een soort die ik zelf pas 3 keer eerder zag. Doordat de besjes laag zaten, zaten ook de vogels mooi laag en vrij en dat betekende veel foto-mogelijkheden voor de groep. Van bijvoorbeeld Green-eared barbet en een toffee grijze color morph van Black-headed bulbul, die ik niet vaak zie. Ook werd enorm genoten van een paartje kleurrijke Chestnut-bellied malkoha’s, een Orange-headed thrush die zich in het dak van het restaurant verstopte, en een paartje Orange-headed trogons (zie foto hieronder) die zich geweldig lieten zien. De lijst met mooie soorten is nog langer, want wat dacht je van 2 White-fronted scops uilen, 2 Brown boobooks, een groepje Pin-tailed parrotfinches en wederom een Malayan sunbear. Totaal zagen we in de ochtend ruim 60 soorten, en de groep bij de lokale voederplek had ook een goede tijd. Hoogtepunten waren daar 2 soorten OriolesLineated barbetGolden-fronted leafbird en Grey-headed woodpecker. Tot zover de ochtend. Na de lunch bezochten we een lokale hide, met name om wat grondvogels te zien die moeilijk te zien zijn in het bos. Ook dit dagdeel verliep erg goed. Bij aankomst zaten direct Scaly-breastedBar-backed en Ferruginous partridge op ons te wachten. Laten sloten zich hier 24 andere soorten bij aan, waarvan vooral een vrouwtje Blue pitta en een paartje Greater yellownapes tot de favorieten behoorden. Ook de voortdurend aanwezige Lesser mousedeers vielen in de smaak. Kortom: Alweer een hele goede dag met veel nieuwe soorten en een glimlach op het gezicht van alle deelnemers!

18 januari: graslanden en safari
Vandaag konden we vrijwel voor het eerst deze trip een klein beetje kunnen uitslapen, omdat we pas om 8 uur vertrokken. Voordat we met de groep op pad gingen, ontdekte ik zelf tijdens een vroege ochtendwandeling een juvenile Blue-and-white/Zappey’s flycatcher. Tot mijn grote vreugde, aangezien ik deze pas 1 keer eerder zag. Toen iedereen eenmaal wakker was en had ontbeten, reden we in een uurtje naar een gebied met veel water, graslanden en dus veel vogels. De prachtige omgeving, met duizenden vogels werd enorm gewaardeerd door de groep. Wel had ik minder plekken moeten willen aandoen, zodat we de eerste locatie beter hadden kunnen doorzoeken, was de terechte feedback die ik kreeg van de groep. Nu moesten we te veel opschieten op alle locaties die ik in gedachten had, te bezoeken. Al doende leert men, volgende keer beperk ik het tot 1 of 2 plekken! Hoe dan ook: in totaal zagen we in de 2.5 uur bijna 70 soorten: een mooi aantal. Van de Hoopoe en de Ruddy-breasted crake, tot duizenden Garganey’s en een verrassende Wryneck! Vooral de hoeveelheid vogels maakte indruk op iedereen. Na een lunch met dit keer wat meer vis (we aten tenslotte aan het strand, naast tientallen kleurrijke vissersbootjes) reden we naar Kui Buri nationaal park. Hier was geluk aan onze zijde en zagen we na misschien 3 minuten in het park al een prachtige familie olifanten, die op ongeveer 30 meter  naast de auto uitgebreid in bad gingen. Later zagen we, dit keer wat verder weg, nog wat groepjes olifanten. De gaurs, die normaal redelijk eenvoudig te zien zijn, wilden zich op 1 mannetje na, niet laten zien. En die werd ook nog eens door de halve groep gemist. Op vogelgebied is deze regio weinig interessant, maar een enorme fruitboom leverde toch een verrassing op: 1 van de meest zuidelijke records ooit van Golden-crested myna. Al met al weer een mooie dag, met in totaal ruim 80 soorten. 

19 januari: reizen met een plukje vogels
Vandaag reden we in de ochtend vanaf Cha Am terug naar Bangkok, om door te vliegen naar Chiang Mai. Centraal Thailand sluiten we af met ruim 250 soorten, lang niet gek! Tijdens de rit naar het vliegveld zagen we nog wat Collared kingfishers op de touwen, en daarna werd tot laat in de middag niet meer gevogeld. Na aankomst in Chiang Mai, haalden we de auto op, begroetten onze gids ons en reden we in de richting van Doi Inthanon. Waar we de komende 2 dagen doorbrengen. Voordat we ons guesthouse aandeden, maakten we nog een stop in de lagere regionen van Doi Inthanon national park, waar ik een plekje wist waar Collared falconet regelmatig wordt gezien. Na een een minuut of 20 vrijwel niets te hebben gezien of gehoord, wilden we bijna opgeven. Gelukkig spotte ik ineens boven op een boom onze doelsoort: de falconet. Dit is een enorm schattige rover van slechts 18 centimeter groot. Hij liet ons wat dichterbij komen en in mooi licht konden de deelnemers wat plaatjes schieten. Morgen gaan we omhoog naar de top van de berg, hopende op mooie sub-himalayan soorten aldaar! 

20 januari: het hoog(s)tepunt van Thailand
Vandaag werden we wakker in koelte, aangezien we rond de 1700 meter hoogte sliepen. Tijdens het ontbijt, welke we in een bloemrijke tuin nuttigden, vloog er een groepje Grey-breasted prinia’s rond en zagen we in 10 minuten in een schuilhut, welke in de tuin van de guesthouse staat een Blue-throated flycatcherSiberian blue robin en Black-billed Blue whistling thrush. Na het ontbijt reden we direct door richting de summit van de berg, met een korte stop bij een stake out voor Spotted wood pigeon. Die zien we helaas niet, maar wel de eerste Silver-eared laughingthrushes en Dark-backed sibias. En een zeer benaderbare Wedge-tailed green pigeon, die te druk was met eten om zich om onze aanwezigheid druk te maken. Eenmaal op de summit, waar de temperatuur met 11 graden erg mee viel, begon het wat traag. Toch zagen we uiteindelijk de bijzondere soorten die je in Thailand alleen hier kunt zien. Denk aan Doi Inthanon sunbird(een ondersoort van Green-tailed sunbird, zie foto hieronder), Bar-throated minlaAshy-throated warblerYellow-bellied flowerpecker en meer. Rond de lunch vertrokken we naar lager op de berg, waar we Slaty-backed forktailPlumbeous redstart en White-capped redstart hoopten te zien. En ze toonten zich allemaal mooi en lieten zich goed fotograferen. Op weg naar deze stake out, stopten we nog een half uurtje bij de 2 pagodes met bijbehorende bloementuin. Even een mooie break van het vogelen om een stukje cultuur in te ademen. Na de lunch zijn we het park uitgegaan om allereerst Small pratincole te zien. Deze schattige vogel leeft vooral op open zandgebieden, meestal bij stromend water in de buurt. Al snel vonden we een grote groep, welke was aangevuld met meerdere steltlopers. Ook kwam er als verrassing een groep van 12 Grey-headed lapwingsvoorbij, die we nog niet eerder zagen deze trip. Ook de mooie Purple sunbird werd gewaardeerd. Hierna bezochten we de beste plek in Thailand om Green peafowl te zien, welke we dan ook geweldig zagen. Wat een fantastisch verenkleed hebben deze vogels toch! Zelfs tijdens het avondeten kon de groep zich niet inhouden en werden vanaf het restaurant Long-tailed shrikeChestnut-tailed starling en Crested treeswift als nieuwe soorten voor de trip binnengehengeld. Weer een hele andere dag dan de vorige, met weer een boel nieuwe soorten!

21 januari: nog een dagje op Doi Inthanon
Vandaag begonnen we wederom met Grey-breasted prinia’s in de tuin tijdens ons ontbijt. Na het fruit, de yoghurt en de eitjes te hebben genuttigd, reden we richting een stuk bos met veel bamboo en dennen. Met als eerste doel Black-throated parrotbill. Welke we helaas niet konden vinden. Gelukkig was er genoeg andere activiteit. Soorten die zich mooi lieten zien waren bijvoorbeeld Common rosefinchChestnut-flanked white-eyeFire-breasted flowerpecker (zie foto hieronder) en Stripe-throated woodpecker. Stuk voor stuk nieuwe soorten voor onze triplijst, die inmiddels de 300 is gepasseerd. De deelnemers genoten van de Japanese kersen die nog in bloei stonden, en de vogels die poseerden in de roze zee. In de middag deden we het wat rustiger aan en zaten we in twee hutten bij onze guesthouse. Hier toonde een paartje Orange-bellied leafbird zich mooi, waarbij vooral het mannetje werd gewaardeerd, met al zijn kleuren. Rufous-bellied niltava was ook mooi, net als een vrouwtje White-tailed robin, de enige van onze hele trip. Verder zagen we bijvoorbeeld Blue-throated flycatcher, een soort die ik niet zo vaak zie, een luide Streaked spiderhunter en meer. Al met al een fijne dag, morgen trekken we door richting het verdere noorden. 

22 januari: ontspannen (reis)dag
Na 2 dagen op Doi Inthanon, trokken we vandaag verder naar een heerlijk valleidorpje. Niet zozeer vanwege het fijne uitzicht vanaf het terras van de guesthouse, maar vooral om morgenochtend vroeg Crested kingfisher te zien. Het plekje waar we verblijven is de enige plek in Thailand waar je een zeer goede kans maakt om deze enorme ijsvogel te zien. Vanaf Doi Inthanon maakten we in de vroege ochtend eerst een stop in braakliggend land, waar ik Savanna nightjar in het verleden vaak vond. Vandaag lukte dat niet, jammer maar helaas. Wel hervond ik een Tickell’s leaf warbler, mijn eerste lifer tijdens deze trip. Hij wilde zich maar even laten zien (vrijwel niemand anders in de groep zag hem) tot mijn spijt, en een foto nemen lukte dus niet. Toch blij met deze zeldzaamheid! Voor de groep waren Siberian rubythroat en een groepje Greater painted snipes, die we vanaf de grond ‘flushten’ nieuw voor de triplijst. Hierna stapten we in de auto en maakten nog een tussenstop bij een gebied met veel water en modder. Hier hoopten we de in Thailand zeer zeldzame Long-billed plover te zien, die afgelopen weken hier was waargenomen. Deze werkte wel mee en stond op afspraak op ons te wachten bij aankomst. 3 individuen zelfs! Ik vond voor de groep nog een Green sandpiper, welke nieuw was voor onze lijst, net als een zingende Yellow-bellied prinia. Even verderop stopten we nog bij een tempelcomplex waar we hoopten op bomen met verse besjes. Hier zagen we weinig bijzonders, een paar bulbuls, oriols, barbets en een erg benaderbare Blue rock thrush. Na de lunch reden we ons laatste uurtje, wederom door de Bergen, en arriveerden we in het heerlijke valleidorpje, waar alle deelnemers een ontspannen namiddag beleefden. Morgen vroeg op om in schuilhutjes op de Crested kingfisher te wachten!

23 januari: geweldige ijsvogel!
Wederom vroeg uit de veren vandaag, om nog voor zonsopgang in onze schuilhutjes te kruipen. Ontbijten om 5:45 en vertrekken om 6:15, het zijn normale tijden voor een vogelaar! Stipt op tijd zaten we verstopt, voor een nestwand met tak, waar een paartje Crested kingfishers zich vaak begeven. Na een tijdje in spanning te hebben gewacht, hoorde ik om stipt 7 uur het mannetje ineens roepen, en een paar seconden later, landde hij voor onze neus op de tak. Geweldig, wat een mooi beest (zie foto hieronder). 1 van de grootste ijsvogels van de wereld. Het licht wat nog wat afwezig, maar gelukkig besloot de vogel een uurtje later nog een keer langs te komen. Ditmaal vloog hij wat heen en weer van de nestwand naar de tak, waardoor mijn gasten ook de kans kregen om de zo gehoopte actiefoto’s te schieten. Ook een White wagtail en een schattige Little ringed plover kwamen erg dichtbij. Om 9 uur vloog de IJsvogel weer weg, en pakten wij weer in. Daarna reden we over een enorme kronkelweg in ongeveer 2.5 uur naar het stadje Fang, onze uitvalsbasis voor de volgende 3 nachten. We verblijven op een heerlijk groen resort, net buiten de stad. In de namiddag bezochten we de lokale rijstvelden, waar het relatief rustig was. Beste soorten waren een jagend mannetje Pied harrier, een groepje Red-throated pipits en wat Long-tailed shrikes. Verder weinig noemenswaardigs. Voor de verandering aten we een keer geen rijst als dinner, maar pizza. Wat erg gewaardeerd werd door alle deelnemers. Morgen weer de bergen in, richting Doi Angkhan, met een grote lijst targetsoorten. Let’s hope for the best!

24 januari: de bloemen van Doi Angkhang
Vandaag zochten we opnieuw de bergen op. En wel een kleurrijk deel van Doi Pha Hom Pok national park, genaamd Doi Angkhang. Deze bergketen ligt rond de 2000 meter hoogte en een deel ervan bestaat uit bloementuinen en veel Japanse kersen. Die op hun beurt veel vogels aantrekken. Maar alleen als ze in bloei staan. Gelukkig viel ons bezoek samen met roze bomen in bloei, de Japanse kers. Hierdoor werden we al direct bij aankomst op de berg getrakteerd op de lastig te vinden Spot-winged grosbeak (zie foto hieronder). Een groepje met mannetjes en vrouwtjes liet zich geweldig zien (zie foto’s hieronder), terwijl we het typische geluid hoorden van hun snavels die de knoppen kraakten. Wat een mooi begin! Zonder bloemen in de knop, is deze vinkensoort lastig te vinden en komt hij nooit zo dichtbij. Gedurende de dag voegden we langzaam nieuwe soorten toe aan onze lijst. Een grote groep van de zeer kleurrijke Silver-eared mesia’s kwam mooi dichtbij (hoewel net op een andere plek dan gehoopt), de Mrs’s Gould’s sunbirds en bulbuls waren rijkelijk aanwezig en bijvoorbeeld Scaly thrush en een paartje Large niltava’s werden gewaardeerd door de groep. In de middag waren vooral een groepje Black-headed greenfinches een hoogtepunt (behoorlijk zeldzaam in Thailand), samen met een fruitboom vol met Brown-breastedMountain en White-headed bulbuls. Kortom: wederom een geslaagde dag, waarbij ook de kleuren van de bloementuin een mooie extra waren. Onze slaapplek, waar we gister zijn aangekomen, viel ook in de smaak, omgeven door bloemen en rijstvelden en met een groene tuin. 

25 januari: hard werken op Doi Lang
De westzijde van Doi Lang (ook deel van Doi Pha Hom Pok national park) is 1 van mijn favoriete vogelspots in Thailand. Er is altijd wel wat te zien, en sommige soorten heb ik nergens anders gezien in de wereld dan hier. Vandaag werkte niet alle vogels mee zoals gehoopt, en toch hadden we met 56 soorten een mooie lijst. Om 6 uur in de ochtend zaten we klaar bij de stake out voor Mrs’ Hume’s pheasant, maar helaas liet deze bijzondere soort het afweten. Wel genoten we op dezelfde plek van bijvoorbeeld Ultramarine flycatcher (zie foto hieronder), Rufous-gorgetted flycatcher en Red-eyed scimitar babbler (voorheen Rusty-cheeked scimitar babbler). Rond 9 uur, na een simpel ontbijtje op de berg, verplaatsen we ons richting een legercheckpunt, wat tevens het einde van de weg is. Hier was het enorm stil en dus reden we terug richting ‘De oase’; een plek waar de meeste van onze doelsoorten verwacht mochten worden. De grote groepen vogels die je hier zo vaak vindt, waren vandaag redelijk afwezig en daarom voelde het bij vlagen stil. Toch lieten een paar soorten zich geweldig mooi zien, zoals Siberian rubythroat (algemene soort maar door zijn schoonheid volgens velen de vogel van de dag), de vermoedelijk enige White-spectacled warbler van Thailand, maar ook bijvoorbeeld 10 soorten warblers, een paartje Rufous-bellied niltava’s en meer. Al met al was vandaag stroperig, maar toch overheerste bij de meeste deelnemers een tevreden gevoel op deze laatste vogeldag. 

26 januariterug naar huis
Vandaag een ontspannen begin van de dag, omdat we pas rond 8:30 hoeften te vertrekken. Een korte ochtendwandeling door de rijstvelden naast het resort, leverden nog wat standaardsoorten als Long-tailed shrike, een mannetje Pied harrier en Siberian rubythroat op. Hierna was het vogelen voor deze trip voorbij en reisden we terug naar Bangkok. Alwaar we afscheid namen van elkaar en de reis afsloten met 372 waargenomen soorten. 

Totaaloverzicht soorten
Hier zie je hoeveel en welke soorten we hebben gezien

Top 15 beste/mooiste soorten
Volgens de deelnemers waren dit de beste en/of mooiste 15 soorten van de trip. Voor een top 10 werden te veel soorten genoemd. Sommigen waren goed vanwege de zeldzaamheid, de meesten echter haalden de top 15 vooral vanwege hun prachtige kleuren. 

  • Wreathed hornbill
  • White-spectacled warbler
  • White-crowned hornbill
  • Crested kingfisher
  • Banded broadbill
  • Ferruginous partridge
  • Spoon-billed sandpiper
  • Ultramarine flycatcher
  • Siberian rubythroat
  • Orange-bellied leafbird
  • Blue pitta
  • Black-naped oriole
  • Black-and-red broadbill
  • Red-bearded bee-eater
  • Blue-throated barbet

Ga mee in 2026!
Wil je zelf mee op deze reis? Er zijn nog plekken voor 2026, vrijwel gegarandeerd vertrek! 
Bekijk de 2026 reis hier

Lees hier meer vogeltrip verslagen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *