Over Thailand

Alles wat je moet weten voor een onvergetelijk verblijf in het land van de glimlach

Klik op een onderwerp:

Tropisch klimaat

Thailand kent een tropisch klimaat. Dat betekent dat het, op enkele plekken in de bergen na, het hele jaar door erg warm is. De warmste maanden zijn maart, april en mei. Dan ligt de gemiddelde temperatuur vaak boven de 35 graden. De rest van het jaar is het iets minder warm, gemiddeld rond de 30 graden.

Regentijd

De regentijd duurt pak en beet van mei tot oktober, afhankelijk van waar je bent in het land. Zelfs in de regentijd is het zelden de hele dag grijs en grauw en schijnt de zon alsnog bijna elke dag. Alleen valt er dan regelmatig een tropische bui, meestal laat in de middag. In het zuiden en het oosten duurt de regentijd langer dan in centraal en noord Thailand. Aan de Andamese kant (Phuket, Koh Similan, Khao Lak, Koh Surin) is het beste weer van december tot april, aan de kant van de Thaise golf, met name rondom Koh Samui, is ook de Nederlandse zomer (mei-september) relatief droog en begint de echte regen pas in oktober. 

Koelere periode

De koelere periode duurt van november tot februari.
Het is dan nog steeds heet, maar soms daalt de temperatuur tot onder de 25 graden, zelf in het hete Bangkok. In de bergen kan het veel koeler worden. Op de hoogste pieken, is het regelmatig koeler dan 10 graden. Op Doi Inthanon, Thailand’s hoogste berg, is er in december en januari soms zelfs vorst aan de grond.  

Goede wegen, maar wees voorzichtig

De wegen in Thailand zijn over het algemeen erg goed. Veel beter dan in omringende landen. Ook zijn er vaak duidelijke verkeersborden (ook in Engels) en -regels. Toch gebeuren er veel ongelukken en staat Thailand vrijwel jaarlijks in de top 3 van landen met de meeste verkeersdoden. Dit zijn voornamelijk eenzijdige brommer-ongelukken. Juist op goede wegen, kunnen mensen hard rijden. Combineer dat met het negeren van verkeersregels, en je hebt al gauw gevaarlijke situaties. Zolang je dit niet onderschat, en je verstand gebruikt, kun je op zich prima deelnemen aan het verkeer in Thailand.

Zelf rijden

Zelf rijden is prima te doen, maar we raden beginnend bestuurders af een auto of brommer te huren. Als je defensief rijdt en je aan de verkeersregels houdt, hoef je je weinig zorgen te maken.  De meeste ongelukken gebeuren met brommers en zijn eenzijdig. De meeste verkeersdoden vallen door geen helm te dragen, dronkenschap en het negeren van stoplichten. Als je zulke fratsen niet uithaalt, is je rit veilig en geniet je van vrijheid en flexibiliteit. De maximale snelheid buiten de stad is meestal 90 en soms 110, binnen de stad 70. In Thailand wordt er overigens links gereden.
Lees hier ons artikel over wel of geen auto huren in Thailand

Is je veiligheid in het geding? Hier vind je contactgegevens van de hulpdiensten

Thailand is een relatief veilig land om te reizen. Zolang je geen gekke dingen uithaalt, en je niet op plekken zou begeven waar je je thuis ook niet zou begeven, is de kans erg klein, dat er iets mis gaat. Het aantal diefstallen en verkrachtingen bijvoorbeeld, liggen net zo laag als, of zelf lager dan in Nederland. Qua verkeersveiligheid; lees onze informatie over verkeer(sveiligheid) in Thailand.

Pas op voor scams

We raden toeristen aan hun gezonde verstand te gebruiken en op te passen voor scams.
Ga niet zomaar met iemand mee die je niet kent, zeker niet in het donker en als er alcohol in het spel is. Houdt je verre van drugs, aangezien je voor het bezit hiervan jarenlange gevangenisstraffen kunt krijgen. Ga geen discussies met Thaien aan, bijvoorbeeld in het verkeer, want je zult zelden als winnaar uit de strijd komen. Ook is de politie vaak corrupt en zullen ze vaak de kant van de Thai kiezen. Net als in Nederland, komen scams vooral in toeristische gebieden voor. Zo staan er rondom drukke plekken vaak mannetjes met tuktuks die beweren dat bijvoorbeeld de tempel die je die dag wilde bezoeken dicht is vanwege een feestdag. Trap hier nooit in, want ze willen je meenemen naar een plek waar je opgelicht zult worden, bijvoorbeeld een juwelenwinkel of extreem duur restaurant.
Lees hier ons artikel over de 7 meest voorkomende scams in Thailand

Fluctuerende wisselkoers

In Thailand wordt betaald met de Thaise Baht. De koers fluctueert behoorlijk, dus kijk online wat deze momenteel waard is, in verhouding tot de euro.

Pinnen

Je kunt in Thailand met je Nederlandse bankpas pinnen bij de meeste ATM’s. Je moet voor je reis wel bij je bank je pasje op ‘internationaal/intercontinentaal’ zetten. Dit is meestal binnen een paar minuten geregeld, bijvoorbeeld via online bankieren apps. Als je terplekke pint, kies altijd voor ‘Continue without conversion’, anders biedt de bank je een ongunstige wisselkoers. Per pintransactie, betaal je een fee van gemiddeld 220 baht aan de bank, de pinautomaat zal het precieze bedrag aangeven.

Contant en credit card

Als je een betere wisselkoers wilt krijgen, kun je cash geld meenemen (niet meer dan 10.000 euro, declareer grote bedragen bij aankomst in Thailand bij Custos, anders kan dit problemen opleveren) en dit na aankomst wisselen bij een wisselkantoor. Wij hebben goede ervaring met Superrich. Zij rekenen hele goede wisselkoersen, zijn snel en hebben een winkel in bijna elke grote shopping mall.
Bij grotere hotels en winkelketens, kun je vaak met je Europese creditcards betalen. 

Visa-on-arrival

Als Nederlander hoef je geen visum aan te vragen voor je reis naar Thailand. Je krijgt op het vliegveld bij aankomst een visum voor 30 dagen (visa-on-arrival). Dit kost niets. Je paspoort moet bij aankomst nog wel ten minste 6 maanden geldig zijn.

Langer dan 30 dagen?

Als je langer wilt blijven, kun je van te voren via de Thaise ambassade in Den Haag een visum voor 3 maanden aanvragen. Ook is een verlenging van 30 dagen (na de ‘normale’ 30 dagen) mogelijk. Hier lees je meer, of kijk op de website van de Thaise ambassade in Den Haag. 

Als je dit niet doet, kun je in Thailand nog een visum-verlenging van 15 dagen aanvragen, bij een lokaal immigratiekantoor. Zodra je de grens oversteekt en het land weer ingaat, krijg je opnieuw 15 of 30 dagen erbij, afhankelijk van waar je dit doet en of je lopend of per vliegtuig vertrekt en binnenkomt. 

Terwijl het in Nederland wintertijd is (dus van eind oktober tot eind maart) is het in Thailand 6 uur later. Tijdens zomertijd (dus van eind maart tot eind oktober) is het in Thailand 5 uur later. 

In Thailand wordt er Thais gesproken. In toeristische gebieden, kun je met Engels prima uit de voeten. Thais is een taal met eigen schrift. Ook is het een klanktaal, wat betekent dat de betekenis van een woord verandert, als je de klanktoon verandert. Het is geen eenvoudige taal om als toerist te leren. Hier zijn een paar handige woorden, fonetisch opgeschreven:

Nederlands Thais
Hallo/goedendag
Sawadi krab (zegt een man)
Sawadi kha (zegt een vrouw)
Bedankt
Khob khun krab (zegt een man)
Khob khun kha (zegt een vrouw)
Ik wil graag naar… Rauw jaak pai ..
Wat kost dit?
Ani tauw rai na krab? (zegt een man)
Ani tauw rai na kha? (zegt een vrouw)
Hoe gaat het? Sabai die mai?
Hoe heet je/u
Khoen Tsjuu arai?
Ja
Chai krab (zegt een man)
Chai Kha (zegt een vrouw)
Nee
Mai of mai chai krab (zegt een man)
Mai of mai chai kha (zegt een vrouw)
Nee, bedankt
Mai pen rai krab (zegt een man)
Mai pen rai kha (zegt een vrouw)
Sorry/excuseer me
Kho thood na krab (zegt een man)
Kho thood na kha (zegt een vrouw)
Spreek(t) je/u Engels?
Phoed passaa angkrit, dai mai?
Niet pittig graag
Auw mai phet leui
Wat duur!
Man pheng maak na krab (zegt een man)
Man pheng maak na kha (zegt een vrouw)

Tellen

Nederlands Thais
1 Nung
2 Song
3 Saam
4 Sie
5 Haa
6 Hok
7 Tjet
8 Peht
9 Kauw
10 Siep

Simkaart gemakkelijk te verkrijgen

Het is erg gemakkelijk om in Thailand een simkaart te kopen, ook is het goedkoop. Je kunt bij elke 7-11 simkaarten halen. Je moet hiervoor wel je paspoort meenemen en de simkaart ter plekke registreren op je naam.

Als je wat meer keuze wilt hebben qua data/bundel, kun je in een winkelcentrum naar een winkel van een specifieke provider gaan. Je meest bekende en betrouwbare providers zijn AIS, TRUE of DTAC.

Voor een maand lang 10 GB internet, betaal je ongeveer 400 baht. Bellen naar Nederland kan het makkelijkst via whatsapp, want normaal bellen is erg duur en kan niet met elke simkaart. 

Je hebt in Thailand op de meeste plekken geen wereldstekker of koppelstukjes nodig. Vrijwel overal kun je tegenwoordig je Europese opladers inpluggen. Het voltage is net als in Europa 220 volt.

Voor die ene plek waar je je Europese stekkers niet kunt gebruiken, is het handig om voor de zekerheid een wereldstekker mee te nemen. Maar waarschijnlijk zul je hem niet nodig hebben.

Heel andere cultuur

Thailand kent een heel andere cultuur dan Nederland. Het is handig om daar weet van te hebben, zodat je geen mensen beledigd. Over het algemeen zijn de Thai niet zo streng voor buitenlanders en wordt het land steeds westerser. De gemiddelde Thai verwacht niet dat toeristen zich op dezelfde manier gedragen als hen. Toch win je veel respect, als je je houdt aan hun regels. Daarom een paar tips:

Hoe kleed ik mezelf?

Regelmatig zien we toeristen zonder shirt of in bikini door steden lopen of rijden. Dit is erg bloot voor een Thai en ongepast. Op het strand en bij zwembaden is dit uiteraard geen probleem, maar ga je op pad: draag dan een shirt. Als je naar een tempel of winkel gaat, probeer dan je schouders en knieën te bedekken. Als je naar een immigratiekantoor of ander overheidsgebouw gaat, draag dan schoenen en geen slippers.

Wie behandel ik met extra respect?

Thailand is een hiërarchisch land, waarin sommige mensen extra respect genieten. Allereerst het koningshuis. Op veel plekken wordt 2 keer per dag het volkslied gespeeld. Als je dit hoort, sta je op en stil. Ook als je naar de bioscoop gaat, sta je op voor het koningslied, ook al verandert de cultuur langzaam verandert en doen veel jongeren dit niet meer. Als toerist raden wij je aan om dit wel te doen, ook al ben je de enige. Ook monniken genieten respect. Ga als vrouw niet naast een monnik zitten en houd afstand. Raak hen ook niet aan. In het openbaar vervoer, sta je op voor ouderen en ook voor kinderen, alhoewel dit door Thaien zelf ook steeds minder word gedaan. 

Wat doe ik NIET?

Probeer nooit over zittende mensen heen te stappen, of over eten. Sowieso blijf je met je voeten weg bij eten, ook als je zit. Als je voor mensen langs loopt die zitten, probeer je een beetje te bukken. Als slippers bij de deur ziet staan, volg dan dat voorbeeld en doe je schoenen uit voordat je ergens naar binnen gaat. Dit gebeurt soms zelfs in winkels. Soms staan er bordjes die je vragen je schoenen/slippers uit te doen. Bij vrijwel alle mensen thuis gaan schoenen uit voor binnenkomst.

Wat doe ik wel?

Blijf vooral rustig en glimlach. Het is in Thailand ongepast om je geduld te verliezen. Doe je dit wel, zorg je voor gezichtsverlies. Thaien laten zelden publiekelijk hun frustratie zien. Als jij dit wel doet, kan het tot vervelende situaties leiden. Ook als je wordt opgelicht, bewaar dan je geduld. Thaien houden zich meestal rustig, maar als ze eenmaal hun geduld verliezen, reageren ze soms ineens niet zo gezellig. En dat wil je liever voorkomen.

Vaccineren is raadzaam

Is je gezondheid in gevaar? Hier vind je contactgegevens van de hulpdiensten

Voordat je naar Thailand gaat, is het handig om je te laten vaccineren tegen Hepatitis A en DKTP. Je kunt dit eenvoudig regelen via je huisarts, of via thuisvaccinatie.nl. Via hen kun je online een afspraak maken en komt een arts bij je thuis een prikje zetten.

Muggen

In Thailand komt weinig malaria meer voor, dus hoef je hiervoor geen medicatie voor te nemen. Wél komt knokkelkoorts nog veel voor. Hier kun je geen medicatie voor nemen. Anti-muggenspray helpt wel. Vooral in de regentijd zijn de tijgermuggen extra actief, die knokkelkoorts bij zich dragen. Muggenspray met veel deet, is bijna overal te verkrijgen en goedkoper dan in Nederland.

Ziekenhuizen

In Thailand zijn goede ziekenhuizen in de meeste grote steden. Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. ‘Gewone’ verzekering dekken deze kosten niet ondermeer, dus check van te voren goed hoe je verzekerd bent. Sommige ziekenhuizen weigeren zelfs, ook in levensbedreigende situaties, te behandelen als je niet medisch verzekerd bent.

Drugs

Denk niet lichtzinnig over drugsgebruik in Thailand. Ondanks dat sommige regels onlangs wat zijn afgezwakt, gelden er voor de meeste drugs nog steeds zware gevangenisstraffen. Ons advies: blijf bij elke drug uit de buurt.

  • Het bezit, gebruik en verhandelen van harddrugs, softdrugs en andere verdovende middelen met een THC-percentage hoger dan 0,2% is streng verboden in Thailand en wordt zwaar bestraft.
  • Je riskeert een gevangenisstraf van maximaal 50 jaar of zelfs de doodstraf
  • Het gebruik van cannabis met een THC-percentage tot 0,2% is volgens de Thaise wet nu toegestaan, maar het is nog niet duidelijk of dit zo blijft. Invoeren en verhandelen is nog steeds verboden, net als het gebruik van cannabis in openbare gelegenheden of buiten.

Roken

Roken is gek genoeg strafbaar op veel stranden in Thailand. Doe je dit wel en wordt je gezien? Dan riskeer je een jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal 100.000 baht. Ook is het niet toegestaan om meer dan 200 sigaretten per persoon het land in te voeren. Elektronische sigaretten zijn compleet verboden en op het bezitten hiervan staan hoge straffen. Ook vapen is dus niet legaal.

Gevangenissen in Thailand zijn geen pretje

Ogenschijnlijk kleine en relatief onschuldige overtredingen, kunnen leiden tot gevangenisstraffen. Wij hebben door ons werk voor Siam-Care vaak gezien dat omstandigheden in Thaise gevangenissen heftig zijn, zowel fysiek als mentaal.

Kindermisbruik

Seksueel misbruik van minderjarigen wordt, net als in Nederland, in Thailand streng bestraft met lange gevangenisstraffen. De seksuele omgang met minderjarigen (jonger dan 18 jaar) is strafbaar, ook als zij ermee instemmen. Er is niet altijd zekerheid over de leeftijd van de persoon omdat een identiteitsbewijzen soms vervalst worden.

Medicijnen

Neem je (slaap)medicijnen mee naar Thailand? Breng dan altijd een doktersrecept mee. Er wordt niet veel op gecontroleerd maar je riskeert zonder een doktersrecept een geldboete of zelfs een gevangenisstraf.

Lokale hulpdiensten

Contactgegevens van de lokale hulpdiensten

  • Algemeen alarmnummer: 191
  • Politie: 1155
  • Medische noodgevallen regio Bangkok: 1646
  • Medische noodgevallen Thailand: 1669
  • Brandweer: 199
  • Toeristenpolitie (in geval van een misdrijf): 1155
  • Nederlandse ambassades (24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of via WhatsApp: +316 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.