Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

Centraal en noord Thailand: fantastische soort in de Mekong – december 2022

Locaties bezocht: Phu Khiao, Phu Luang, Pak Chom, Phu Suan Sai, Phu Hin Rong Kla

De koude tijd is en blijft mijn favoriete tijd om te vogelen in Thailand. Wintergasten zijn volop aanwezig en de temperaturen zijn enigszins dragelijk, zeker in de bergen in het noorden. Deze trip deed ik samen met 2 andere in Thailand-wonende vogelaars en een vriend uit Nederland. Ook mijn zoons gingen mee. Vrijwel alle targets kwamen op het lijstje, en ik vond een enorme zeldzaamheid!

17 December: Phu Khiao
Op ongeveer 6 uur rijden vanaf Bangkok, ligt een enorm interessante wildlife sanctuary. Omdat het registratieproces hiervoor wat gedoe is, wordt het park niet veel bezocht door vogelaars. Terwijl het een toplocatie is, met een aantal soorten die nergens anders in Thailand voorkomen. De voornaamste hiervan is White-winged duck, een ernstig bedreigde eendensoort. Ook White-bellied green pigeon heb ik hier persoonlijk eens gezien, ook een zeldzaam in Thailand. Vandaag kwamen we rond 1 uur in de middag aan, en al na 20 minuten, werd onze honger naar mooiste sightings beloond: ineens zag ik een schaduw op de weg. Geen vogel, dat was direct duidelijk, maar een katachtige! Hier was onlangs een Asian golden cat gezien, dus in eerste instantie hoopte we hierop. Al snel concludeerden we dat deze kat te klein was. Gelukkig bleef de kat een seconde of 8 langs de weg lopen, voor hij in het bos verdween. Precies genoeg tijd voor ons om te zien dat het een Leopard cat was. De meestvoorkomende kattensoort in Thailand, maar nieuw voor de meesten in onze groep! Vlak daarna staken er ook 2 Asian golden jackals over, ook niet iets wat we elke dag zien! Qua vogels gebeurde er weinig geks, alhoewel we het met ruim 60 soorten in een middag niet gek deden

18 December: Phu Khiao
Vroeg op vandaag, om een zo lang mogelijke vogeldag te hebben! Eerste doel: White-winged duck vinden, een soort die nieuw zou zijn voor 3 van de 4 uit de groep, behalve voor mijzelf. Rondom het visitors center zitten wat uitgezette eenden, maar wij willen uiteraard ‘echte’ wilde exemplaren. Ik wist een goede plek, waar veel plasjes voorkwamen. Dus wandelden we hierheen. Eerst hoorde ik plots het hoge piepende groepje van Yellow-streaked warbler, die nieuw bleek voor deze provincie. Na het zien van veel van de verwachte soorten (denk aan Gray treepies, woodpeckers als Greater yellownape en Gray-headed woodpecker) vloog er ineens een eend voor ons in een plasje: White-winged duck! Deze soort was duidelijk wild, want vloog ook direct weer door toen wij ons bewogen. Tijdens de rest van de dag werden soorten als Red-headed en Orange-breasted trogon, Siamese fireback, Slender-billed oriole gewaardeerd. De dag sloten we af in een hide met een klein vijvertje ervoor. Hier kreeg vriend Ben een welkome lifer: Dark-sided thrush, die plots voor de hut verscheen. In de avond leverde spot-lighting en hele mooie en grote Indochinese flying squirrel, 2 Gaurs, een Hog badger en 2 jackals op. Helaas was het te droog voor veel reptielen-activiteit.

19 December: Phu Luang
Na het ontbijt vertrokken we uit Phu Khiao, voor een rit van ongeveer 3 uur richting Phu Luang. Gezien de afgelegen locatie, was ik hier nog nooit geweest, net als veel andere Thaise vogelaars. Na een chagrijnige begroeting bij de ingang van het wildlife sanctuary, reden we omhoog, laadden onze spullen uit, en begonnen rondom de bungalows wat rond te kijken. Mijn voornaamste target op deze berg was Black-throated parrotbill, en wel een speciale subspecies die alleen hier voorkomt: de Black-eared parrotbill (nog geen officiële species). Vandaag liet deze zich niet zien. Wel zagen we onder andere een groepje White-necked laughingtrushes, een lifer voor vriend Coke. Leuk was een bessenstruik bij onze bungalow, die soorten als Maroon oriole, Golden-throated barbet en diverse sunbirds aantrok.

20 December: Phu Luang
Vandaag stond een hike op het programma, richting een uitkijkpunt, en door goed bamboo. Bij uitstek het type habitat voor Black-eared parrotbill. De dag begon ok, maar niet fantastisch. Mountain tailorbird, Golden babbler en vooral heel veel Phylloscopus warblers waren volop aanwezig langs het pad. Verder een Marten’s warbler, diverse bulbuls, Speckled piculet, en meer algemene soorten. De ochtend leverde niet mijn gewenste target op, helaas. In de middag, ging dat beter. Net toen we de hoop een beetje op begonnen te geven, na een kilometer of 7 wandelen, hoorde ik ineens het hoge en hyperactieve groepje wat ik goed had geoefend. En ja hoor: een groep van minstens 30 Black-eared parrotbills! Ze bewegen vreselijk snel en fotograferen bleek dan ook een grote uitdaging. Toch lukte wat plaatjes schieten goed, tot mijn grote tevredenheid. Tijdens de rest van de wandeling sprongen bijvoorbeeld een groep van liefst 15 Striated bulbuls in het oog, en een voorbij vliegende Dusky crag martin, die ik nog maar een paar keer eerder had gezien. Kortom: een topdag!

21 December: Phu Luang + Chiang Khan
In de vroege ochtend hadden we nog even tijd om wat rond te kijken, voordat we richting Loei provincie vertrokken. Een korte wandeling leverde een paar mooie soorten op: als eerste opnieuw een groepje Parrotbills, dit keer zag vriend Coke ze ook (hij skipte de wandeling gister), en daarna een mooie White-tailed robin. De grootste verrassingen waren een Himalayan bluetail, niet veelvoorkomend in deze regio, en een Green cochoa! Deze laatste was een lifer voor Ben. Eenmaal uit het park, maakten we 2 stops om Indochinese gray langur en Rhesus macaques te zien bij 2 lokale tempels. De beste vogel van de dag kwam daarna pas. Plots vloog er een ogenschijnlijke Asian openbill boven de weg, niets bijzonders dus. Totdat we dichterbij kwamen en zagen dat dit een Black stork was, een zeldzaamheid in Thailand en nieuw voor de provincie Loei.

22 December: Mekong rivier bij Pakchom
Vandaag een compleet ander type habitat: geen bos of weiland, maar een rivierbedding. Een soort omgeving waar diverse soorten kunnen voorkomen, die weinig algemeen zijn in Thailand. Zeldzaamheden jagen was dan ook ons doel vandaag. Na een half uurtje over de zandduinen en bosjes struinen, midden op een stuk drooggevallen Mekong rivier, vonden we ons eerste target: Jerdon’s bushchat. Een lifer voor mij! Een groepje White-shouldered starlings was leuk, net als 3 Common rosefinches. Daarna werd het echt leuk. Eerst vonden we een groep buntings, die bleek te bestaan uit naast 8 ernstig bedreigde Yellow-breasted buntings, ook 2 Chestnut-buntings, pas mijn tweede ooit! Het beste bewaarden we echter voor het laatst. Nadat Ben en ik allebei een ander stuk aan het verkennen waren, zag ik ineens een anders ogende plover, duidelijk groter dan de ‘normale’ Little-ringed plover. Snel trok ik me terug om eerst Ben te halen en samen de vogel beter te bekijken, aangezien ik direct een vermoeden had wat dit kon zijn. Ben was een eind weg maar gelukkig zat de plover nog op dezelfde plek als waar ik hem vond. Samen concludeerden we al snel, dat dit een Long-billed plover moest zijn, de eerste in Thailand in ruim 7 jaar tijd! Wat een toffe vondst, een van mijn beste self found birds in Thailand! Dat vierden we met een biertje, en een enorm goed gevoel!

23 december: Phu Suan Sai
Na de succesvolle stop in Pakchom, was het tijd om ons weer in de richting van Bangkok te begeven. Met 2 tussenstops, waar Phu Suan Sai de eerste was. Voornaamste target hier was Short-tailed parrotbill, die ik wel, maar Coke en mijn zoons nog nooit hadden gezien. Hier kunnen we kort over zijn: we dipten grandioos en veel bijzonders gaf Phu Suan Sai niet aan ons. Leukste soorten zagen we ’s nachts: Mountain scops owl en Oriental bay owl. Ook leuk was een Bengal slow loris, die half dronken werd van het eten van bloemen pal naast onze bungalow en zich een uur lang goed liet bestuderen.

24 december: Phu Hin Rong Kla
Alweer de laatste dag van deze wintertrip! Veel tijd hadden we niet want we wilden vanavond graag terug in Bangkok zijn. Toch zat een halve dag rondkijken in Phu Hin Rong Kla er nog net in. Dit is een redelijk afgelegen park, met weinig bezoekende vogelaars. Zij die het wel hierheen schoppen, komen vooral voor Nepal house-martin, die wij gelukkig ook vonden! Andere noemenswaardige soorten waren onder andere Jerdon’s bushchat, Lesser stortwing, Dusky broadbill (eerste voor de provincie) en bijvoorbeeld White-crowned forktail. Al met al was het een zeer vermakelijke trip, met veel goede vogels, een aantal mooie slangen en zoogdieren en vooral veel mooie gesprekken en gelach!

Lees hier meer tripverslagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *