Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

Hala Bala – augustus 2022

Locaties bezocht: Yaring mangroves, Sirindhorn Peatswamp, Hala Bala wildlife sanctuary, Toh Moh goldmine trail, Ko Taeo paddies

Opmerking: de provincies die wij bezochten in Zuid-Thailand (Pattani, Yala, Narathiwat) staan bekend als niet veilig, in verband met een burgeroorlog tussen rebellen en de overheid. Mocht je Hala Bala willen bezoeken, win dan eerst info in bij de lokale overheid. De Nederlandse overheid raadt mensen ten strengste af om deze regio te bezoeken. Wij zijn toch gegaan omdat we de taal spreken, lokale begeleiding hadden en omdat buitenlanders vrijwel nooit getarget worden en er al maandenlang weinig was gebeurd. Tijdens onze trip kwamen we veel militairen tegen, maar zijn er geen onrusten geweest. 3 dagen na ons bezoek, gingen er bommen af in 11 supermarkten en tankstations. Maak deze trip niet lichtzinnig!

5 augustus: Yaring mangroves, Sirindhorn Peatswamps
Vroeg uit de veren op de eerste dag van deze trip, want we vlogen al om 6 uur ‘s ochtends vanaf Don Muang in Bangkok naar Hat Yai, in Songkhla. Mijn reisgenoten waren de Nederlandse Xander, en 2 Engelstalige vrienden Ben en Paul. Na ruim een uur, kwamen we vlak na 7 uur aan en na het ophalen van onze huurauto, gingen we op pad. In de richting van het moeras in Narathiwat. Met een korte tussenstop in Yaring, om in de mangrove aldaar de Mangrove blue flycatcher te zien. Na een half uur zoeken, gaven we echter op. We hoorden de vogel meermaals roepen, maar konden hem niet waarnemen. In swamps van Sirindhorn waren we meer succesvol. Red-crowned barbet was een lifer voor ons allemaal, en persoonlijk was ik ook blij met soorten als Checker-throated woodpecker en Buff-necked woodpecker. Verder toonde een mannetje Malayan blue flycatcher zich erg goed, wat een nieuwe soort was voor ons allen. Deze vogel komt vrijwel alleen op deze plek in Thailand voor. Aan het einde van de middag, begaven we ons richting onze simpele resort, voor een welverdiende maaltijd, koud bier en een lange nacht rust. 

6 augustus: Hala Bala (Bala-zijde)
Vandaag begon het avontuur gevoelsmatig pas echt, omdat we nu de bossen van Hala Bala wildlife sanctuary in zouden gaan. Vroeg in de ochtend bezochten we een stake-out voor Little green pigeon, een zeer zeldzame vogel die onlangs hier was gezien. Helaas voor ons, gaf de vogel niet thuis, maar dat kwam later in de trip helemaal goed. In het park besloten we eerst de weg wat te verkennen, wat leidde tot een lifer voor ons allen: de zeldzame Rufous-chested flycatcher. In de middag, liepen we de trail bij de Toh Moh Goldmine, wat een grote favoriet bleek te worden tijdens de trip. In totaal hebben we deze trail een keer of 10 gelopen tijdens ons bezoek, en zagen telkens nieuwe soorten. Vandaag waren de mooiste soorten voor mij persoonlijk Crested Jay, de onlangs-omschreven Umber flycatcher (herkenbaar aan ultrakorte primary projection), een groepje Scaly-crowned babblers, en zeer goede views van Brush cuckoo. Een soort die ik al eerder had gezien, maar nog niet eerder zo goed en dichtbij als vandaag. Ook kon ik eindelijk de veelvoorkomende Brown Fulvetta ‘ticken’, die ik eerder steeds was misgelopen. Al met al een geweldige eerste dag met veel mooie soorten.

7 augustus
In de vroege ochtend begonnen we direct op de Toh Moh goldmine trail, aangezien gistermiddag zo goed was geweest. De lijst met soorten die we vandaag dag zagen, is enorm lang. Nieuw voor ons allemaal was de zeldzame Spotted Fantail, die zich goed liet zien. Nieuw voor 2 leden in de groep waren Bushy-crested hornbill, Blue-banded kingfisher en Black-throated babbler. Ook mooi was een man Scarlet-rumped trogon en een luid-roepend groepje Chestnut-rumped babblers. In de avond besloten we te gaan ‘owlen’, in de hoop op wat nachtvogels. Na wat playback heen en weer geroep, vonden we uiteindelijk een mooie Blyth’s frogmouth, die nieuw was voor Ben en Xander. Voor Xander was dit sowieso de eerste trip naar Zuid-Thailand, dus zag hij in totaal tijdens de trip meer dan 60 nieuwe soorten. Een Sunda scops owl werd gehoord maar niet gezien. Overigens werden we vlak voor zonsondergang nog verrast door een familie Orange-backed woodpeckers, die vanuit het niets landden in een boom tegenover het restaurant waar wij dineerden.8 augustus
Vandaag begon goed! In de ochtend bezochten we een stukje bos op de grens, bij een soort van militair checkpoint. We hadden hier geen targets, maar plots hoorde ik een Little green pigeon roepen, een van onze voornaamste targets. Na een tijdje sporen, ontdekten we 3 vogels in een lage boom, die zich uiteindelijk fantastisch lieten zien en fotograferen. Voordat deze soort eerder dit jaar plots opdook, was hij in geen 15 jaar gezien in Thailand. Uiteraard waren we erg content met deze sighting en het toont weer aan dat het leren van de calls enorm belangrijk is! Later tijdens de dag zagen we meerdere Rhinoceros hornbills, soorten die alleen in het uiterste zuiden van Thailand kunt zien. Ook waren we blij met een paartje Crimson-winged woodpeckers en een lifer voor ons allen: 2 Horsfield’s babblers, een soort die vrij zeldzaam is in Thailand. Al met al weer een goede dag, met tot nu toe elke dag lifers voor iedereen in de groep. Bij terugkomst bij het resort, smaakte het eten goed en het bier om te vieren ook.

9 augustus
Vandaag was de laatste volledige dag die we hadden in het wildlife sanctuary hadden, en dus mikten we op wat soorten die we nog niet eerder hadden gezien. We ‘dipten’ op Chestnut-backed Scimitar-babbler, ondanks dat hij frustrerend dichtbij riep. Hetzelfde gold voor Grey-chested jungle flycatcher. 2 soorten voor ‘heard only’ lijst. Gelukkig werkten andere soorten beter mee. Zo reageerden 3 Black magpies goed op playback en was Rufous-crowned babbler nieuw voor mij en Xander. Andere mooie vogels waren Rufous-winged philentoma, en hele meewerkende Dark-throated oriole en bijvoorbeeld Ferruginous babbler en een dichtbij-roepende Rufous-collared kingfisher. Weer een succesvolle dag, maar de vermoeidheid na 4 dagen vogelen begon wel toe te slaan. De namiddag brachten we door bij een viewpoint waar vaak roofvogels en hornbills worden gezien. We hadden weinig succes, maar zagen wel een Lesser fish eagle (nieuw voor Ben en Xander) en een aantal Rhinoceros en Wreathed hornbills

10 augustus
Vandaag stond onze vlucht naar Bangkok op het programma. Maar, pas om 9 uur in de avond. Dus hadden we de hele dag nog om plekken te herbezoeken en een nieuwe plek te ontdekken. We begonnen deze dag aan het strand. Op een uurtje rijden lag het strand en mangroves van Ko Yao. Hier zochten we naar de onlangs aan de Thaise lijst toegevoegde Horsfield’s cuckoo. Pas sinds 2022 is bekend dat deze soort in Thailand overwintert. Helaas konden wij hem niet vinden, maar zagen wel 3 Little green pigeons, die wellicht minder zeldzaam is dan voorheen gedacht. Ook zagen we 2 Pied Trillers (lifer voor Ben en Xander) en maarliefst 3 Little bronze cuckoos, een lifer voor mij. Ook zag een deel van de groep een Savanna Nightjar, een soort waarvan voorheen niet bekend was dat ze in Zuid Thailand voorkomen. Op weg naar het vliegveld bezochten we opnieuw het moeras van Sirindhorn, om deze keer WEL de redelijk algemene Fluffy-backed tit-babbler te vinden, die nieuw was voor Ben en Xander. Ook toonde Malayan blue-flycatcher zich weer geweldig. Hierna stopten we opnieuw in Yaring, om in de mangroven te zoeken naar de Mangrove blue-flycatcher. Dit keer hadden we meer geluk en konden we een vrouw fotograferen; weer een lifer! Ten slotte maakten we een korte stop in een lokaal rijstveld, vlakbij Hat Yai, omdat ik hier de White-headed munia wel eens eerder had gezien. Ook deze keer toonde deze zeldzame soort zich goed, en zo was dit de laatste lifer voor Ben en Xander. Op het vliegveld smaakten de friet en het bier goed, waarmee we deze succesvolle en zeer vermakelijke trip afsloten.

Lees hier meer tripverslagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *