Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

Zuid-Thailand: unieke babbler-soort op de foto – Maart 2023

Locaties bezocht: Thale Noi, Khao Nam Khang, San Khala Khiri, Khlong Pian, Thung Yai Botanical gardens, Thammalang mangroves, Thale Ban

Wij voelen ons gezegend met een kantoor in het zuiden van Thailand. Het kantoor zelf ligt in een streek met veel natuur, en ook in de wijdere regio, is zeer veel te zien. Dit keer besloten we na een werkperiode een weekje met de kinderen het grensgebied met Maleisië te verkennen. Mede om een soort te targetten die in Thailand nog nooit is gefotografeerd. Het werd een bijzondere trip!

26 maart: Thale Noi/Phang Yang rijstvelden
Een paar uurtjes ten zuidoosten vanaf ons kantoor, ligt een groot meer (genaamd Thale Noi), omgeven door boerenland. Deze natte gebieden zijn ideaal habitat voor Knob-billed duck, een soort die in Thailand voorheen te boek stond als zeldzame wintergast. Totdat iemand zich hard begon te maken voor deze soort en nestmogelijkheden begon te bieden. Het werd een slaand succes en nu zijn er een paar honderd eenden fulltime in de regio. De jongens en ik hadden vandaag als doel deze soort mooi op de foto te krijgen. Na wat rondrijden, vonden we vrij laat op de dag, een nat veld met een groep eenden. Een mannetje liet zich goed benaderen, alhoewel we hiervoor wel door de modder moesten kruipen. Een geslaagde eerste dag!


27 maart: Khao Nam khang
Vandaag direct weer een nieuwe spot: Khao Nam Khaeng. Ik was hier eerder geweest maar dipte toen mijn belangrijkste target: Scarlet-breasted Flowerpecker. Voor mijn kids was het hun eerste bezoek aan dit park, en samen besloten we om vroeg te beginnen. We parkeerden de auto langs de weg en wandelden een kilometer of 4 door het bos. We zagen al snel een groepje White-bellied munia’s, die ik nog nooit eerder had gefotografeerd. Voor de jongens waren soorten als Blue-crowned hanging parrot en Buff-vented bulbul lifers. Net als de soort die we na een uur of 2 plots in een boom zagen zitten: onze targetsoort: een prachtige mannetje Scarlet-breasted Flowerpecker. Als snel zagen dat hij niet alleen was, maar met vrouw en 3 juveniele vogels, die continue gevoerd werden. Wat een toffe encounter, eindelijk deze zeldzame vogel in de tas! In dezelfde boom waren meer vogels aan het foerageren, waarvan Wallace hawk-eagle en Yellow-crowned barbet de meest in het oog springende soorten waren. Uiteindelijk zagen we die dag bijna 70 soorten.

28 maart: Khlong Pain
Vandaag was de dag waar ik het meest naar uit had gezien. We gingen namelijk een afgelegen stuk bos in, waar nog weinig vogelaars geweest zijn. De trail werd door een bevriende vogelaar via Google Maps ontdekt en gezien de lage ligging en het feit dat het nog nauwelijks is verkend, zou dit wel eens bijzondere soorten kunnen opleveren. De voornaamste soort die we in ons achterhoofd hadden, was Sooty-capped Babbler. Deze soort is nog nooit gefotografeerd in Thailand maar komt vlak over de grens in Maleisië zeker voor. Soms mag je dromen, toch? We begonnen onze wandeling met een Scarlet-rumped trogon en een paartje Green broadbills en wat algemene soorten. Daarna was het vrij rustig. Tot ik ineens een call hoorde die anders klonk dat wat ik kende. Ik besloot de call van Sooty-capped babbler te spelen en vrijwel direct vlogen er 3 vlogen vlak langs ons heen. Ik durfde nog niet te hopen, maar na een goede bestudering van de vogels, die maar bleven reageren op de call uit mijn speaker, wisten we het zeker. Dit waren 3 Sooty-capped babblers, een soort die nog nooit was gefotografeerd in Thailand. Tot vandaag! Wat een kick, zonder meer een van mijn beste self-found birds ooit!

29/30 maart: San Khala Khiri
Na ons enorme succes van gister, deden we het deze 2 dagen wat rustiger aan. We zaten voornamelijk langs een riviertje midden in een nationaal park, waar de kinderen heerlijk op zelfgemaakte bamboevlotten speelden. Tussendoor werd er ook gevogeld, maar niet enorm fanatiek. Toch zagen we mooie dingen. Denk aan bijvoorbeeld Bamboo woodpecker, de zeldzame Red-throated sunbird, 6 soorten babblers, 11 bulbul-soorten, en een Long-billed spiderhunter, ook een zeldzame soort in Thailand. Al met al 2 ontspannen dagen met 65 soorten in totaal.

31 maart/1 april: Thale Ban en Thammarang mangroves
Ook deze 2 dagen waren weinig intensief. Omdat vrouw en dochter ook mee waren, en er ook nog wat emails op de plank lagen, vogelden we vooral tussen de bedrijven door. In de mangrove-streek in Satun, leverde dat eindelijk Sunda Pygmy Woodpecker op, een soort die in Thailand alleen hier voorkomt en die ik vorige keer nog had gemist. In het nabijgelegen Thaleban National Park, zagen we 66 soorten in 2 dagen, vooral rondom onze bungalow. Leukste vogels waren bijvoorbeeld Malayan banded pitta, Blyth’s hawk eagle en een roepende Brush cuckoo. Bij een nabijgelegen Ranger station (Nong Plak Praya) tikte ik eindelijk Brown fish-owl, nadat een Ranger me via de telefoon had getipt dat hij een roostende vogel had gevonden naast zijn kantoor. Een leuke verrassing daar was ook een Barn owl, die zich mooi liet fotograferen op de grond.


2 April: Thung Yai botanical garden
Op weg terug richting ons kantoor, besloten we een tussenstop te maken in Trang, een provincie die we nog nooit hadden bezocht. Om aan het strand te ontspannen, maar ook om een canopywalk te doen, in een stuk bos waar de zeldzame Red-crowned barbet voorkomt. Deze had ik al eerder gezien, maar mijn zoons nog nooit. Na een kwartiertje op de boardwalk, speelde ik de call van de barbet. Ik dacht geen reactie te krijgen, totdat mijn zoons ineens een vogel zagen invliegen, pal voor onze neus. Dit bleek een prachtige Red-crowned barbet te zijn, die zich geweldig liet zien! Na dit bezoek, leverde een wandeling op het strand leuke steltlopers als Great knot, Terek Sandpiper en Malaysian plover op.

Lees hier meer tripverslagen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *