Vogelreis in Centraal en Noord Thailand

Januari 2025 (Let: nog maar 1 plek!)

Reisschema:
Khao Yai, Kaeng Krachan, Pak Thale, Kui Buri, Laem Phak Bia,  Doi Inthanon, Doi Angkhan, Fang hotsprings, Doi Pha Hom Pok, Doi Lang west, Chiang Dao

Reisduur:
12 – 26 januari 2025 (15 dagen / 14 nachten)
(Of bekijk hier onze vogelreis in maart/april 2025)

Groepsgrootte:
Minimaal 3 deelnemers, maximaal 8

Prijs:
€ 3.695,- p.p. bij 2 personen (1 persoonstoeslag €290)
Let: nog maar 1 plek!

De beste vogels in Centraal en Noord Thailand

De tropische bossen van Thailand bieden een enorme kleurenpracht. Zoogdieren, vlinders, reptielen en vooral: heel veel vogels. Met meer dan 1000 soorten is het een waar vogelparadijs en een zeer geliefde locatie voor vogelaars. In 2 weken gaan we met een kleine groep, op een ontspannen manier op zoek naar Neushoornvogels, IJsvogels, Trogons, Broadbills en veel meer. De olifanten, gibbons, gaurs, vlinders, otters, herten en andere dieren zijn daarnaast een welkome bonus.

De reis wordt begeleid door Jan-Peter Kelder, die al jaren in Thailand woont en het land als geen ander kent. Een stuk beter dan reisbegeleiders van veel andere partijen, die soms pas voor het eerst in Thailand komen. Jan-Peter spreekt vloeiend Thais en doet niets liever dan mooie soorten vinden voor bezoekende vogelaars.

Deze reis is geschikt voor natuurliefhebbers die:

 • op een ontspannen manier kennis willen maken met vogels en andere dieren in de jungles van Zuidoost Azië.
 • tegen tropische warmte kunnen en niet bang zijn voor insecten en reptielen.
 • fit genoeg zijn om wandelingen van een paar kilometer te maken, maar ook geduld hebben om soms een paar uur in schuilhutten te wachten.
 • snappen dat de natuur zich niet laat dwingen en je altijd bepaalde soorten misloopt, terwijl je andere soorten ineens wel ziet, die je minder had verwacht.
 • van avontuur houden, maar ook van gezelligheid en ontspanning, en niet te veel willen jagen maar juist de tijd willen nemen om dieren goed te observeren
 • graag meer dan 300 soorten vogels willen waarnemen.

 

Wat is inbegrepen bij de reissom?

 • Alle overnachtingen
 • Fulltime aanwezige vogelgids (Nederlandse gids die in Thailand woont en Thais spreekt en sommige dagen een extra Thaise gids)
 • Alle maaltijden
 • Drinkwater
 • Alle toegangsfees voor de parken en vogelhutten
 • Vervoer per minivan incl. tol
 • Binnenlandse vlucht Bangkok – Chiang Mai
 • Boottrip Laem Pak Bia
 • Vogelgids (de nieuwste en meest uitgebreide vogelgids voor Thailand) en vogel-overzichtslijsten
 • Voorbereidingsavond in Nederland

Niet inbegrepen:

 • Vlucht Amsterdam-Bangkok
 • Eventuele reisverzekering
 • Alcoholische dranken
 • Eventuele fooien voor lokale gids

De trip is een mix tussen actief vogelen en af en toe het bezoek aan een hide. Het tempo wordt aangepast aan de wensen van de groep, haasten doen we liever niet. We reizen zonder gejaag. Vogelen doen we vanaf wegen terwijl we rondrijden en zullen ook wandelen, altijd over goede en veilige paden. Ook zullen we sommige dagdelen een paar uur op een vaste plek zitten, in hides. Dit is de enige manier om bepaalde soorten te zien. We zullen de meeste dagen vroeg opstaan en vrijwel de gehele dag in de natuur zijn. Zo maken we de meeste kans op mooie waarnemingen.

We slapen voornamelijk in comfortabele hotels, met air conditioning, warm water, soms een zwembad en meestal wifi. In de nationale parken, verblijven we in simpele bungalows, met privé-kamers en badkamers. Dit om de reistijd van en naar vogellocaties tot een minimum te beperken.

De eerste dagen in centraal Thailand zal het redelijk warm zijn. Het is de koelste periode in Thailand, maar het is alsnog warm. Niet al te vochtig gelukkig, en het zal niet of nauwelijks regenen. In het noorden is het aanmerkelijk koeler, omdat we ons vooral op grotere hoogte begeven. Op de hoogste bergtoppen, kan het rond de 10 graden zijn in de ochtend, dus neem truien mee!

Naast prachtige natuur, staat Thailand ook bekend om zijn heerlijke keuken. Hier gaan we volop van genieten. Zeker in de avonden, als we het rustiger aan kunnen doen, zullen we proeven van al het lekkers dat de Thaise keuken te bieden heeft. Het ontbijt zal een mix van westers en Thais zijn (verschilt per hotel) en lunches zullen we de meeste dagen nuttigen in de natuur, waar vaak geen restaurants zijn. We eten dan een simpele rijst- of noodlemaaltijd, of de gids maakt brood met worst, een gebakken eitje, fruit en yoghurt. 

Hoogtepunten

 • Gemiddeld 350 vogelsoorten waarnemen
 • Tropische natuurbelevenis in diverse biotopen (regenwoud, strand, zoutvlaktes, graslanden, hooggebergte)
 • Vogels (en kleine zoogdieren) van dichtbij bewonderen vanuit schuilhutten
 • Grote kans op het zien (en fotograferen) van diverse zoogdieren als olifanten, gibbons, makaken, herten, gaurs, vlinders, reptielen en meer

Prijs:
€ 3695,- p.p. bij 2 personen (1 persoonstoeslag € 295)
Contact ons voor vroegboekkorting

Uitgebreid programma

Dag 1 (12 januari): Aankomst Bangkok

Vandaag arriveren de deelnemers in Bangkok, waar deze reis begint. Je kunt uiteraard eerder arriveren, zolang iedereen er op 12 januari maar is, want morgenochtend vroeg begint onze reis. We slapen in hetzelfde hotel, zodat we de volgende dag samen op pad kunnen gaan. 

Slaapplek: We slapen in het SC park hotel, een prettig hotel met zwembad. Vanaf hier kunnen we de stad gemakkelijk uit morgen, omdat het hotel vlakbij een belangrijke verkeersader ligt.

Dag 2 (13 januari): Graslanden en tropisch regenwoud

Vandaag beginnen we op een bijzondere plek, namelijk de beste plek in Thailand om Black-eared kites te zien. Met duizenden tegelijk roosten ze in een gebied dat bestaat uit water en graslanden. Soms worden hier ook andere roofvogels gezien, zoals Greater Spotted eagle, Black-winged kite of zeldzamere soorten (Steppe eagle, etc). In de graslanden vind je verder veel andere soorten met een voorkeur voor dit type habitat. Denk aan Wrynecks, Rubythroats, Pipits, Oriental Darters en meer. Ook is het de beste plek in Thailand om Striated Grassbird te zien. In de loop van de ochtend gaan we richting een van de bekendste nationale parken van Thailand. Het nadeel is dat het daardoor druk kan zijn met dagjesmensen. Toch willen we dit park niet vermijden, omdat het een goede plek is om bijvoorbeeld Lar Gibbon en Pileated gibbon te zien, en ook Sambar Deer, Red muntjac, Giant Squirrel, Jackal en de Aziatische olifant. En vooral heel veel vogels. Denk aan Great hornbill, Wreathed Hornbill, en andere soorten als Red-headed trogon en Black-throated laughingthrush.

Slaapplek: Vanavond slapen we in bungalows in het nationale park. Deze bungalows zijn simpel, maar wel midden in het park en geven ons zo meer tijd in de natuur.

Dag 3 (14 januari): Jungle en rivier

De ochtend brengen we door in hetzelfde tropisch regenwoud, op zoek naar meer vogels en zoogdieren. Er zijn in dit park mooie uitkijkpunten, watervallen en een aantal trails. Afhankelijk van het weer, en wat er onlangs gezien is, bepalen we waar we op focussen. In de middag rijden we terug richting Bangkok, met een stop die op het eerste oog weinig bijzonder is: een restaurant aan een rivier in Ayutthaya. Dit is echter de beste plek in Thailand om Pied kingfishers van dichtbij te zien, en eventueel te fotograferen. Hierna rijden we terug naar Bangkok, waar we in een aangenaam hotel slapen.

Slaapplek: een prettig hotel (met zwembad) op een verkeerstechnisch handige plek, zodat we het drukke verkeer vandaag en morgenochtend zo veel mogelijk ontwijken.

Dag 4 (15 januari): Zoutvlaktes, strand, schuilhut in regenwoud

Vandaag erg vroeg uit de veren, want we willen op tijd arriveren bij Pak Thale. Dit is DE hotspot voor watervogels en steltlopers in Thailand. We vertrekken uit Bangkok als het nog donker is. We maken vandaag goede kans op bedreigde en zeldzame soorten als Nordmann’s Greenshank, Asian Dowitcher, Red Knot, Great Knot en meer. Onze belangrijkste target is Spoon-billed sandpiper, een vogel die symbool staat voor de wereldwijde bedreiging van vogels. Het wordt een warme ochtend, want we begeven ons in open gebieden, voornamelijk zoutvlaktes en strand. Ook maken we een boottocht op zoek naar de bijzondere White-faced Plover en de zeldzame Chinese Egret. In de middag, arriveren we bij de nature lodge waar we de komende dagen verblijven. Vanaf hier bezoeken we een lokale schuilhut. Als het wat langer droog is geweest, maken we kans op zeer goede views van soorten die je normaliter niet makkelijk ziet, omdat ze verborgen leven. Soorten als Large Scimitar Babbler, Blue Pitta, Orange-headed Thrush en diverse soorten Partridges (Green-legged, Ferruginous, Bar-backed en met mazzel Grey Peacock-pheasant) komen hier vaak badderen en drinken. En het bijzondere zoogdier Lesser mousedeer wordt hier ook vaak gezien.

Slaapplek: een fijne nature lodge, met houten bungalows, in de natuur. Met een fijn restaurant. Deze lodge heeft een meertje waar je kunt kanoën, een trail naar een uitkijkpunt en redelijk wat vogels in de tuin.

Dag 5 (16 januari):  Tropisch regenwoud

Vandaag brengen we door in tropisch regenwoud. In Kaeng Krachan national park komen alle 7 soorten Broadbills voor die je in Thailand kunt vinden. Ze broeden wat later in het jaar, dus ze zullen zich deze periode niet eenvoudig gewonnen geven. Verder komen er in Kaeng Krachan 4 soorten neushoornvogels voor, 2 soorten Trogons en nog veel meer kleurrijke bosvogels. Ook proberen we Ratchet-tailed Treepie te vinden, een interessante soort die je in Thailand alleen in dit gebied kunt vinden, boven 1000 meter. Hiervoor gaan we vroeg in de ochtend naar de top van Phanoeng Thung, de hoogste berg in het park (ongeveer 1200 meter). Andere soorten die je alleen op grotere hoogte vindt, zijn bijvoorbeeld Collared Babbler, of Rufous-browed flycatcher. Als het wat langer droog is geweest, kunnen we ons geluk beproeven in een van de lokale hides. Hier maak je kans op zeer goede views van soorten die je normaliter niet zien, omdat ze verborgen leven. Soorten als Large Scimitar Babbler, Blue Pitta, Orange-headed Thrush en diverse soorten Partridges (Green-legged, Ferruginous, Bar-backed en met mazzel Grey Peacock-pheasant) komen hier badderen en drinken.

Slaapplek: Dezelfde nature lodge als gister

Dag 6 (17 januari): Nog een dagje tropisch regenwoud

Vandaag gaan we weer het park in, maar focussen meer op de lager gelegen gebieden. Bijvoorbeeld het bos rondom de 3 beekjes, een bekende vogelspot in het park. Afhankelijk van het weer en wat er de laatste tijd gezien is in het park en bij de hides, combineren we de lokale hides met vogelen in het park. Soorten die we gister niet noemden, maar die ook goed mogelijk zijn in het park, zijn bijvoorbeeld Banded Kingfisher, Sultan Tit en Common green magpie.

Slaapplek: dezelfde nature lodge

Dag 7 (18 januari):  Graslanden + Olifantensafari

Vandaag in de ochtend bezoeken we eventueel nog een lokale hide, en daarna rijden we langzaam in zuidelijke richting. Onderweg stoppen we op wat mooie plekjes met vooral veel water en grasland, op zoek naar Hoopoes, weavers, bee-eaters, Jacana’s en meer open landschap-minnende soorten. Onze eindbestemming voor vandaag is een droog stuk bos, waar we op safari gaan, met als doel het zien van olifanten en gaurs. Waar we een zeer goede kans op maken. Hierna rijden we terug naar Bangkok, een rit van ongeveer 4 uur.

Slaapplek: Vanavond slapen we in Bangkok in een prettig hotel. Want morgen vliegen we naar Chiang Mai.

Dag 8 (19 januari): Vliegen naar Chiang Mai

Vandaag laten we centraal Thailand voor wat het is, en vertrekken we (per vliegtuig) richting de bergen en meren van noord Thailand. Hier wachten hele andere soorten op ons. Deze tijd van het jaar barst het in de bergen van de wintergasten en maken we kans op zeldzame waarnemingen. Ook is het weer hier vaak aanzienlijk koeler.

Slaapplek:
Simpele lodge in het nationale park, die zich vooral richt op natuurliefhebbers. Op een goede locatie want midden in het park. Kamers zijn simpel maar fijn. Het restaurant/lobby hangt vol met vogelfoto’s en er worden lijsten bijgehouden met de laatste sightings in het park.

Dag 9 (20 januari):  Hoog(s)tepunt van Thailand

De komende 2 dagen brengen we door op de hoogste berg van Thailand. Vooral de summit is een magische plek. Je vindt hier soorten die je, vanwege de grote hoogte (2500+ meter), nergens anders in Thailand vindt. Ze zijn door het grote aantal bezoekers, enorm aan mensen gewend en laten zich dus goed bekijken en fotograferen. Hier zie je bijvoorbeeld vrij gemakkelijk Yellow-bellied flowerpecker, Doi Inthanon Sunbird, Silver-eared Laughingthrush, Rufous-winged fulvetta, Chestnut-tailed Minla, Rufous-throated partridge en Yellow-bellied fairy-fantail. Stuk voor stuk soorten die je vrijwel nergens anders in Thailand ziet. Met wat mazzel, zien we bijzondere soorten als Ashy Woodpigeon of Speckled Woodpigeon. Lager op de berg, zoeken we naar verschillende soorten Water redstarts en bijvoorbeeld Black-eared Parrotbill. De berg houdt nog veel meer schatten verborgen, hier worden regelmatig enorme verrassingen gevonden.

Slaapplek: Simpele lodge in het nationale park, die zich vooral richt op natuurliefhebbers.

Dag 10 (21 januari): Doi Inthanon

Vandaag mikken we op wat soorten die we gister zijn misgelopen. Ook brengen we wat tijd door in een lokale hide. Hier zouden we bijvoorbeeld Little Pied Flycatcher kunnen zien, of Streaked Spiderhunter, Rufous-bellied Niltava, Orange-bellied Leafbird of bijvoorbeeld White-crowned of Slaty-backed Forktail.

Slaapplek: Simpele lodge in het nationale park, die zich vooral richt op natuurliefhebbers.

Dag 11 (22 januari):  Chiang Dao

Op ongeveer 2 uur rijden vanaf Doi Inthanon, ligt een andere prachtige bergketen. Deze bezoeken we vooral voor 1 bijzondere vogel die je in Thailand eigenlijk alleen hier kunt zien: Crested Kingfisher. We verblijven in een heerlijk boerendorpje, omgeven door bossen. We maken hier kans op Giant Nuthatch, Silver-breasted Broadbill, Maroon Oriole en veel meer. Als het weer goed is, kunnen we in de namiddag een lokale hide bezoeken, waar we kans maken op Blue-throated Barbet, Blyth’s Paradise Flycatcher, Siberian Blue robin of Streaked wren-babbler.

Slaapplek: Gezellig guesthouse op prachtige plek, omgeven door heuvels en rijstvelden.

Dag 12 (23 januari): Chiang Dao – Fang

In de vroege ochtend mikken we op de Crested Kingfisher, waar we vanuit pop-up hides op wachten. Daarna rijden we langzaam het gebied uit, ondertussen vogelend vanaf de weg, richting Fang. Hier bezoeken we de lokale rijstvelden, op zoek naar vogels als Siberian Rubythroat, Citrine Wagtail, Pied bushchat en verschillende soorten Prinia’s, Munia’s en meer open land vogels.

Slaapplek: Prettig hotel aan de rand van het stadje Fang.

Dag 13 (24 januari):  Doi Angkhan

Vandaag weer een prachtige plek op het programma: de prachtige tuinen en bergen van Doi Angkhang, onderdeel van Doi Pha Hom Pok national park. De weg erheen is ongelofelijk stijl, maar de vogels die we vandaag kunnen zien, zijn het spannende ritje waard! Meestal staan de bloesems in bergen nu in bloei, en naast dat dat prachtige plaatjes oplevert, trekt het ook hele mooie vogels aan. Denk aan White-headed bulbul, Daurian Redstart, Silver-eared Mesia, Black-breasted Thrush, Crested Finchbill en nog veel meer. We hebben voor vandaag geen strak omlijnd programma, maar spelen in de op de actuele situatie en recente waarnemingen.

Slaapplek:
Prettig hotel aan de rand van het stadje Fang.

Dag 14 (25 januari): Doi Lang west

Vandaag hebben we de tijd om de rest van Doi Pha Hom Pok national park te ontdekken, waar Doi Angkhang (zie gister) ook onderdeel van is. We focussen op de westzijde van het park. Dit is de plek in Thailand om Giant Nuthatch en vooral de unieke Mrs’s Hume’s Pheasant te zien. Het is wellicht zelfs de beste plek in de hele wereld om beide soorten te zien. Verder op Doi Lang West, zijn er verschillende stake-outs, waar vogelaars met meelwormen allerlei soorten trekken. Denk aan Ultramarine Flycatcher, Rusty-cheeked Scimitar babbler, White-browed Laughingthrush en White-gorgetted Flycatcher. Verder maken we in dit gebied kans op de prachtige en ontzettend schattige Grey-headed Parrotbill, Spot-breasted Parrotbill en Black-throated Tit. Ook worden hier in de bergen soms zeldzame Thrushes gespot, zeker in januari. Soorten die hier wel eens zijn gezien, zijn bijvoorbeeld Chestnut-Thrush, Grey-winged Blackbird en Scaly Thrush.

Slaapplek: Hetzelfde hotel in Fang.

Dag 15 (26 januari):  Chiang Mai – Bangkok

Vandaag vliegen we terug naar Bangkok, waar we afscheid van elkaar nemen en ieder zijn eigen weg vervolgt. Met hopelijk een mooie lijst waarnemingen, geweldige foto’s en bijzondere herinneringen in de tas.

Interesse in deze reis? Er zijn nog plekken vrij!