Vogelreis Centraal en Zuid Thailand

Maart/April 2025 (Gegarandeerd vertrek!)

Reisschema:
Pak Phli, Khao Yai, Laem Phak Bia, Kaeng Krachan, Prachuap Khirikhan, Ao Phang Nga, Laem Pakarang, Sri Phang Nga, Krung Ching, Khlong Saen/Khao Sok

Reisduur:
23 maart – 6 april 2025 (15 dagen / 14 nachten)
(Of bekijk hier onze vogelreis in januari 2025)

Groepsgrootte:
Minimaal 3 deelnemers, maximaal 8

Prijs:
€ 3495,- p.p. bij 2 personen (1 persoonstoeslag € 390)

De beste vogels in Centraal en Zuid Thailand

In 2 weken tijd, bezoeken we met een kleine groep de beste vogelspots in centraal en zuid Thailand. We zien een mooie mix aan biotopen, waaronder tropisch regenwoud (laaggelegen, het type biotoop met de grootste biodiversiteit), graslanden, zoutvlaktes en kustgebied. Hierdoor zien we minstens 300 soorten. We bezoeken een paar hides (dus mooie foto-mogelijkheden) en gaan er actief op uit.

De reis wordt begeleid door Jan-Peter Kelder, die al jaren in Thailand woont en het land als geen ander kent. Een stuk beter dan reisbegeleiders van veel andere partijen, die soms pas voor het eerst in Thailand komen. Jan-Peter spreekt vloeiend Thais en doet niets liever dan mooie soorten vinden voor bezoekende vogelaars.

Deze reis is geschikt voor natuurliefhebbers die:

 • een passie hebben voor dieren en met name vogels. Je geniet van het actief op zoek gaan naar mooie soorten en het liefst leg je deze mooi vast op de gevoelige plaat.
 • begrijpen dat de natuur zich niet laat dwingen en dat we alleen wilde dieren zoeken. Die soms niet doen wat wij willen of zich maar even laten zien en niet altijd op dat mooie mostakje.
 • fit genoeg zijn om te wandelen (over eenvoudige paden) maar hebt ook het geduld om soms een paar uur in een schuilhut te zitten.
 • tegen tropische warmte kunnen en niet bang zijn voor insecten en reptielen
 • vroeg opstaan niet erg vinden.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Wat is inbegrepen bij de reissom?

 • Alle overnachtingen (inclusief op 23 maart, de nacht voor de tour begint)
 • Fulltime aanwezige vogelgids (Nederlandse gids die in Thailand woont en Thais spreekt) en sommige dagen een extra Thaise gids.
 • Alle maaltijden
 • Alle toegangsfees voor de parken
 • Alle fees voor vogelhutten
  Vervoer per minivan en binnenlandse vlucht Phuket – Bangkok
 • Tolwegen
 • Drinkwater
 • Boottrip Laem Pak Bia
 • Boottocht Cheow Lan lake
 • Vogelgids (de nieuwste en meest uitgebreide vogelgids voor Thailand) en vogel-overzichtslijsten
 • voorbereidingsavond in Nederland

Niet inbegrepen:

 • Vlucht Amsterdam-Bangkok
 • Eventuele reisverzekering
 • Alcoholische dranken
 • Eventuele fooien voor lokale gids

De trip is een mix tussen actief vogelen en af en toe het bezoek aan een hide. Het tempo wordt aangepast aan de wensen van de groep, haasten doen we liever niet. We reizen zonder gejaag. Vogelen doen we vanaf wegen terwijl we rondrijden en zullen ook wandelen, altijd over goede en veilige paden. Ook zullen we sommige dagdelen een paar uur op een vaste plek zitten, in hides. Dit is de enige manier om bepaalde soorten te zien. We zullen de meeste dagen vroeg opstaan en vrijwel de gehele dag in de natuur zijn. Zo maken we de meeste kans op mooie waarnemingen.

We slapen voornamelijk in comfortabele hotels, met air conditioning, warm water, soms een zwembad en meestal wifi. In de nationale parken, verblijven we in simpele bungalows, met prive-kamers en badkamers. Dit om de reistijd van en naar vogellocaties tot een minimum te beperken.

Houd rekening met tropische warmte. Hoe nat het is, is lastig te voorspellen; meestal begint de regentijd rondom mei, maar in april kan het soms al wat regenen. De luchtvochtigheid zal nu nog meevallen. Aangezien we niet of nauwelijks op grote hoogte komen, zullen we weinig echt koel weer mee maken. 

 

Naast prachtige natuur, staat Thailand ook bekend om zijn heerlijke keuken. Hier gaan we volop van genieten. Zeker in de avonden, als we het rustiger aan kunnen doen, zullen we proeven van al het lekkers dat de Thaise keuken te bieden heeft. Het ontbijt zal een mix van westers en Thais zijn (verschilt per hotel) en lunches zullen we de meeste dagen nuttigen in de natuur, waar vaak geen restaurants zijn. We eten dan een simpele rijst- of noodlemaaltijd, of de gids maakt brood met worst, een gebakken eitje, fruit en yoghurt. 

Hoogtepunten

 • Gemiddeld 350 vogelsoorten waarnemen
 • Tropische natuurbelevenis in diverse biotopen (regenwoud, strand, zoutvlaktes, graslanden, meren, mangrovebos)
 • 5 fotohutten in tropisch regenwoud
 • Kans op het zien (en fotograferen) van diverse zoogdieren als olifanten, gibbons, makaken, herten, gaurs, vlinders, reptielen en meer
 • Boottocht door oudste regenwoud ter wereld, op zoek naar neushoornvogels en rovers

Prijs:
€ 3495,- p.p. bij 2 personen (1 persoonstoeslag €390)

Uitgebreid programma

Dag 1 (23 maart): Aankomst Bangkok

Vandaag arriveren de deelnemers in Bangkok, waar deze reis begint. Je kunt uiteraard eerder arriveren, zolang iedereen er op 23 maart maar is, want morgenochtend vroeg begint onze reis. We slapen in hetzelfde hotel, zodat we de volgende dag samen op pad kunnen gaan. 

Slaapplek: We slapen in het SC park hotel, een prettig hotel met zwembad. Vanaf hier kunnen we de stad gemakkelijk uit morgen, omdat het hotel vlakbij een belangrijke verkeersader ligt.

Dag 2 (24 maart): Pak Phli + Khao Yai

Vandaag beginnen we op een bijzondere plek, namelijk de beste plek in Thailand om Black-eared kites te zien. Met duizenden tegelijk roosten ze in de graslanden van Pak Phli. Soms worden hier ook andere roofvogels gezien, zoals Greater Spotted eagle, Black-winged kite of zeldzamere soorten. In de graslanden vind je verder veel andere soorten met een voorkeur voor dit type habitat. Denk aan Wrynecks, Rubythroats, Pipits, Oriental Darters en meer. Ook is het de beste plek in Thailand om Striated Grassbird te zien. In de loop van de ochtend, gaan we richting Khao Yai national park. Dit is wellicht het bekendste nationale park van Thailand. Het nadeel is dat het daardoor druk kan zijn met dagjesgasten. Toch willen we dit park niet vermijden, omdat het de beste plek is in Thailand om bijvoorbeeld Great hornbill, Wreathed Hornbill, en andere soorten als Red-headed trogon en Black-throated laughingthrush. Ook is Khao Yai een goede plek om zoogdieren te zien, zoals Lar Gibbon, Sambar Deer, Red muntjac, Giant Squirrel, Jackal en de Aziatische olifant. Zoogdieren zijn niet onze focus, maar het is een mooie extra!

Slaapplek: Vanavond slapen we in Bungalows in het nationale park. Deze bungalows zijn simpel, maar wel midden in het park.

Dag 3 (25 maart):  Khao Yai

Omdat we vannacht in het park hebben geslapen, kunnen we vroeg op de goede locaties zijn. In de ochtend verkennen we het hoogste punt van het nationale park, waar soorten als White-browed scimitar-babbler, Black-throated laughingthrush, Bar-winged flycatcher shrike en Green-eared Barbet allemaal veel worden gezien. De rest van de dag mikken we op soorten die we tot nu toe gemist hebben. In de loop van de middag, bezoeken we een tempel buiten het park, waar vrijwel de enige endemische soort in Thailand voorkomt, de Rufous Limestone babbler.

Slaapplek: Vanavond slapen we in Bangkok in een luxe hotel met zwembad.

Dag 4 (26 maart): Pak Thale + Laem Pak Bia

Vandaag erg vroeg uit de veren, want we willen op tijd arriveren bij Pak Thale. Dit is DE hotspot voor watervogels en steltlopers in Thailand. We vertrekken uit Bangkok als het nog donker is. We maken vandaag goede kans op bedreigde en zeldzame soorten als Nordmann’s Greenshank, Asian Dowitcher, Red Knot, Great Knot en meer. Onze belangrijkste target is Spoon-billed sandpiper, een vogel die symbool staat voor de wereldwijde bedreiging van vogels. Het wordt een warme dag, want we begeven ons in open gebieden, voornamelijk zoutvlaktes en strand. Ook maken we een boottocht op zoek naar de bijzondere White-faced Plover en de zeldzame Chinese Egret. We stoppen onderweg op de beste plek in Thailand om Indian Thick-knee te zien en als we tijd hebben, bezoeken we misschien nog een lokale schuilhut.

Slaapplek: een erg aangename Nature lodge bij Kaeng Krachan national park. Midden in de natuur, met veel vogels op het terrein van de lodge.

Dag 5 (27 maart):  Kaeng Krachan

Vandaag brengen we door in tropisch regenwoud. In Kaeng Krachan national park komen alle 7 soorten Broadbills voor die je in Thailand kunt vinden. Ze broeden wat later in het jaar, dus ze zullen zich deze periode niet eenvoudig gewonnen geven. Verder komen er in Kaeng Krachan 4 soorten neushoornvogels voor, 2 soorten Trogons en nog veel meer kleurrijke bosvogels. Ook proberen we Ratchet-tailed Treepie te vinden, een interessante soort die je in Thailand alleen in dit gebied kunt vinden, boven 1000 meter. Hiervoor gaan we vroeg in de ochtend naar de top van Phanoeng Thung, de hoogste berg in het park (ongeveer 1200 meter). Andere soorten die je alleen op grotere hoogte vindt, zijn bijvoorbeeld Collared Babbler, of Rufous-browed flycatcher. Als het wat langer droog is geweest, kunnen we ons geluk beproeven in een van de lokale hides. Hier maak je kans op zeer goede views van soorten die je normaliter niet zien, omdat ze verborgen leven. Soorten als Large Scimitar Babbler, Blue Pitta, Orange-headed Thrush en diverse soorten Partridges (Green-legged, Ferruginous, Bar-backed en met mazzel Grey Peacock-pheasant) komen hier badderen en drinken.

Slaapplek:
Dezelfde nature lodge (zie dag 4/26 maart)

Dag 6 (28 maart): Kaeng Krachan + trip naar Chumpon

Vanochtend gaan we weer het park in, maar focussen meer op de lager gelegen gebieden. Bijvoorbeeld het bos rondom de 3 beekjes, een bekende vogelspot in het park. Afhankelijk van het weer en wat er de laatste tijd gezien is in het park en bij de hides, combineren we vogelen in het park met het bezoek aan een lokale hide/schuilhut. Soorten die we gister niet noemden, maar die ook goed mogelijk zijn in het park, zijn bijvoorbeeld Banded Kingfisher, Sultan Tit en Common green magpie. In de namiddag rijden we richting Chumpon, een rit van ruim 4 uur. We stoppen onderweg op verschillende plekken waar soorten als Weavers (alledrie de in Thailand voorkomende soorten), Bee-eaters, Jacana’s en meer tegenkomen. Ook de Hop is hier vrij algemeen. In de namiddag doen we een korte stop bij een stuk mangrovebos, waar de zeldzame Pale-capped pigeon vaak wordt gezien, en soms ook Orange-breasted green pigeon.

Slaapplek: Vanavond slapen we aan het strand in Chumpon, een goede tussenstop richting het zuiden.

Dag 7 (29 maart):  Reis naar Phang Nga

Vandaag trekken we verder richting Phang Nga. Vanaf Chumpon is het ongeveer 5 uur rijden. Onderweg zullen we her en der wat stops doen, afhankelijk van het weer en soorten die onlangs gezien zijn. In de namiddag bezoeken we een lokaal tempelcomplex in het bos, niet ver van ons hotel, wat een goede plek is om Plume-toed swift, Silver-rumped needletail en wat andere soorten te zien.  

Slaapplek: Vanavond slapen we in een luxe hotel met zwembad, gelegen aan het prachtige strand van Khao Lak.

Dag 8 (30 maart): Ao Phang Nga + Laem Pakarang

We beginnen vandaag in een nieuw type habitat voor deze trip: mangrovebos. We zullen voornamelijk per voet de boardwalk en 2 stukken weg verkennen, op zoek naar soorten als Mangprove Pitta, Brown-winged kingfisher, Ruddy Kingfisher en Black-and-red Broadbill. Andere soorten die hier voorkomen en regelmatig worden gezien, zijn bijvoorbeeld Black-bellied Malkoha, White-chested Babbler en Streak-breasted woodpecker. We zullen in Ao Phang Nga geen enorme lijst opbouwen, maar wel een aantal soorten vinden die je elders in Thailand maar mondjesmaat kunt vinden. In de middag (afhankelijk van de getijden) gaan we naar Laem Pakarang, wat letter kaap koraal betekent. Dit is een interessante plek om steltlopers te bekijken. Op weg hier naartoe, stoppen we in een klein stadspark waar Spotted wood-owl regelmatig wordt gezien. Laem Pakarang is de beste plek in Thailand om Grey-tailed tattler te zien, waar we een beetje geluk voor moeten hebben. Vaak gezien op deze plek zijn verder bijvoorbeeld Terek sandpiper, Ruddy turnstone, samen met een flinke lijst algemenere kustvogels zoals Brahminy Kite en Collared kingfisher.

Slaapplek: Vanavond slapen we in een luxe hotel met zwembad, gelegen aan het prachtige strand van Khao Lak.

Dag 9 (31 maart):  Sri Phang Nga

Sri Phang Nga is een laaggelegen regenwoud, waar een aantal prachtige soorten voorkomen. Meest noemenswaardig zijn Malayan Banded Pitta, Large blue flycatcher (wintergast), Lesser fish eagle en Chestnut-naped forktail. Ook maken we kans op Bushy-crested Hornbill, Red-bearded bee eater en diverse soorten broadbills

Slaapplek: Vanavond slapen we in een luxe hotel met zwembad, gelegen aan het prachtige strand van Khao Lak.

Dag 10 (1 april): Hide + Sri Phang Nga

In de ochtend gaan we terug naar Sri Phang Nga, met een stop bij een stake-out voor Brown Wood owl, mocht deze recent nog gezien zijn. In het park targetten we wat soorten die we nog niet gezien hebben, zoals Blue-eared Kingfisher en Blue-banded Kingfisher. Deze worden meestal alleen gezien als ze over de rivier vliegen, en zelden zittend waargenomen. In de middag bezoeken we een lokale hide, waar diverse soorten komen badderen ter verkoeling. Veel gezien hier zijn bijvoorbeeld Gold-whiskered Barbet, Asian fairy bluebird en meer dan 10 soorten bulbuls. Waarvan de meest interessante bijvoorbeeld Streaked bulbul en Grey bellied bulbul zijn. Aan het einde van de dag, gaan we naar het stadje Khao Lak, waar iedereen zelf een diner nuttigt. 

Slaapplek: Vanavond slapen we in een luxe hotel met zwembad, gelegen aan het prachtige strand van Khao Lak.

Dag 11 (2 april): Krung Ching

Vandaag rijden we naar een nieuwe locatie, met fantastisch laagland-regenwoud. De rit duurt ongeveer 5 uur, waardoor we in de middag nog tijd hebben om de camping en directe omgeving te verkennen. Soorten die hier regelmatig worden gezien zijn White-crowned Hornbill, Rufous-collared kingfisher en Green Broadbill. Als we geluk hebben een een boom met rijp fruit kunnen vinden, maken we een goede kans op de prachtige Scaly-breasted bulbul, de kleurrijke Red-throated Barbet of bijvoorbeeld Dark-throated Oriole en diverse soorten leafbirds en flowerpeckers

Slaapplek: Vanavond slapen we in simpele bungalows in het park.

Dag 12 (3 april): Krung Ching

Vandaag gaan we de belangrijkste trail lopen in het park, die dwars door geweldig regenwoud loopt. De lijst mogelijke soorten is lang, alhoewel veel soorten zeldzaam en lastig te vinden. Bijzondere soorten waar we een realistische kans op maken zijn Black hornbill, Scarlet-rumped trogon, Fluffy-backed tit-babbler en veel meer. De trail is ongeveer 4 kilometer lang en we zullen een groot deel van de dag hierop doorbrengen.

Slaapplek: Vanavond slapen we in simpele bungalows in het park.

Dag 13 (4 april):  Krung Ching + hide

In de ochtend vogelen we rond de camping in het park. In de middag, zitten we in een hide waar mooie soorten worden waargenomen, die recht voor onze neus komen zitten. Denk aan Black-backed kingfisher, Green broadbill, meer dan 10 soorten bulbuls, meer dan 5 soorten babblers (waaronder Black-throated babbler, Black-capped babbler en Grey-headed babbler), en meer schuwe bossoorten die zich buiten de hides niet vaak laten zien. Aan het einde van de middag vertrekken we richting Surat Thani provincie, waar we morgen een boottocht gaan maken.

Slaapplek: We slapen in een lokaal hotel ergens tussen Krung Ching en Surat Thani. 

Dag 14 (5 april): Khlong Saen wildlife sanctuary

Vandaag brengen we voornamelijk door op het water. We verkennen per boot een groot stuwmeer, waarbij we ons vooral focussen op roofvogels en neushoornvogels. Dit is wellicht de beste plek in Thailand om Helmeted hornbill te zien, alhoewel hiervoor wat geluk nodig is. Ook komen hier Wreathed, Great, White-crowned en Bushy-crested hornbill voor. Ook is het de beste plek in Thailand om Lesser fish-eagle te zien, net als Osprey (visarend), White-bellied sea-eagle en nog meer. Ook maken we hier kans op het zien van olifanten, otters, gaurs of herten.

Slaapplek: Vanavond slapen we in het zelfde hotel aan het strand waar we eerder in deze trip verbleven.

Dag 15 (6 april):  Phuket – Bangkok

Vandaag vliegen we terug naar Bangkok, waar we afscheid van elkaar nemen en ieder zijn eigen weg vervolgt. Met hopelijk een mooie lijst waarnemingen, geweldige foto’s en bijzondere herinneringen in de tas.

Interesse in deze reis? Er zijn nog plekken vrij en we vertrekken gegarandeerd!