Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

Welke makaken in Thailand en waar?

Thaise Makaken zijn brutaal en stelen eten van nietsvermoedende toeristen. Althans… dat is het beeld dat veel mensen hebben! Wist je dat er ook schuwe soorten zijn? En niet 1 maar zelfs 6 soorten makaken in Thailand? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

1. Crab-eating macaque
Latijnse naam: Macaca fascicularis
Nederlandse naam: Java-aap

De Java-aap, ook bekend als de krabbenetende makaak, leeft in mangroven, regenwouden en zelfs stedelijke gebieden. Ze zijn nieuwsgierig en vaak brutaal, met grijzige vacht en lange staarten. Ze voeden zich met fruit, zaden, insecten en krabben. Je komt ze tegen in grote delen van het land, op het uiterste noorden na.

A crab-eating macaque (Macaca fascicularis fascicularis) at Monkey Forest.

2. Rhesus Macaque
Wetenschappelijke naam: Macaca mulatta
Nederlandse naam: Luidruchtige makaak

De Luidruchtige aap, ook wel Rhesusaap genoemd, heeft een lange, grijzig bruine tot rossig gele vacht. De buik is bleker van kleur. Het naakte gezicht is roze. Dit is de zeldzaamste makaaksoort die in Thailand te vinden is. De soort was vroeger algemeen en wijdverspreid maar heeft zwaar geleden onder de menselijke expansie. De wilde populatie is beperkt tot waarnemingen in slechts drie gebieden in Thailand: Huai Kha Khaeng, Phu Khieo en Thung Yai Narasuan. Daarnaast zijn er nog een paar andere locaties waar halfwilde groepen voorkomen.

3. Northern pig-tailed macaque
Wetenschappelijke naam: Macaca leonina
Nederlandse naam: Noordelijke varkensstaartmakaak

Deze soort heeft een korte, opgerolde staart en een stevige lichaamsbouw. Ze leven in dichtbeboste gebieden en eten voornamelijk fruit en bladeren. Ze zijn sociaal en vormen vaak grote groepen, van soms wel 100 apen. Dit is de soort die het meest brutaal is, en bijvoorbeeld in het bekende Khao Yai midden op de weg blijft zitten. En eten steelt van toeristen, soms gewoon uit je handen!

4. Southern pig-tailed macaque
Wetenschappelijke naam: Macaca nemestrina
Nederlandse naam: Zuidelijke varkensstaartmakaak

Vergelijkbaar met hun noordelijke neef, maar meer verspreid in zuidelijk Thailand. Ze zijn sterke klimmers en gebruiken hun korte staart als stabilisator. Ze worden soms ingezet voor het plukken van kokosnoten.

5. Assam Macaque
Wetenschappelijke naam: Macaca assamensis
Nederlandse naam: Assammamakaak

De Assam of Assamese makaak komt maar op weinig plekken in Thailand voor. Zijn onderscheidende kenmerken zijn een lange grijs/bruine vacht en een zware middelgrote staart, evenals een kenmerkende scheiding van haar op zijn hoofd. In Thailand is hij in het wild te vinden in Doi Suthep-Pui National Park, Huay Kha Khaeng Wildlife Sanctuary en Phu Khieo Widlife Sanctuary, vooral dicht bij de Phrom rivier kruising.

6. Stump-tailed macaque
Wetenschappelijke naam: Macaca arctoides
Nederlandse naam: Beermakaak

Deze apen komen vooral voor in bosrijke en heuvelachtige gebieden. Ze hebben roodachtige gezichten, korte staarten en een lichtbruine vacht. Ze zijn wat groter en schuwer dan de andere makaak-soorten. De beste plek in Thailand om deze soort te zien is Kaeng Krachan National Park. En dan vooral rond kilometer 5 tot 10. Ze komen ook voor in Kui Buri National Park, Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuary en bijvoorbeeld Khao Sok.

Lees hier meer artikel over de natuur, en reistips

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *