Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

BESTE REISTIJD THAILAND: EEN WEEROVERZICHT PER MAAND

Wanneer is de beste tijd om naar Thailand te komen? We krijgen die vraag vrijwel dagelijks! Het antwoord is simpel: elke maand heeft voor- en nadelen en je kunt het hele jaar door in Thailand terecht voor een mooi avontuur. Graag delen wij per maand welke regio’s het beste weer hebben, en waar het het meeste regent. Hopelijk helpt dit je wat op weg!

Opmerking: het klimaat verandert en dus kan het weer onverwachte dingen doen. De hieronder omgeschreven verwachtingen, gaan uit van gemiddelde temperaturen en regenval.

Januari: mooi weer, hogere prijzen
Dit is de maand met het beste weer in zo’n beetje heel Thailand. Vooral in Bangkok, Chiang Mai en aan de Andemanse zee (Phuket, Krabi, Phang Nga) is het droog, en met aangename temperaturen. Ook voor de eilanden in de oosten (Koh Chang, Koh Samet, Koh Kood) is dit een toptijd. In het uiterste zuiden (grensgebied met Maleisië) en de oostkust (Koh Samui, Koh Phangan, Koh Tao) is het nu ietsje natter, maar de piek van de regentijd is ook hier voorbij. Het kan soms bijzonder koel zijn, zeker in de avonden en zeker in het noorden in de bergen. In Chiang Mai daalt de temperatuur soms tot een graad of 15 s’ avonds, overdag is het warmer. In de bergen, en met name op bijvoorbeeld Doi Inthanon, kan het onder de 5 graden worden in de nacht. Ook in het bekende Khao Yai, wat ook hoger ligt, kan het ‘s avonds flink afkoelen. Een vestje meenemen in deze maand is dus wel handig! Enige nadeel van januari is dat de hotelprijzen wat hoger liggen dan de rest van het jaar.

Februari: mooi weer, luchtkwaliteit gaat achteruit
Deze maand lijkt op januari: het is lekker weer en op de meeste plekken droog. Het wordt langzaam aan warmer, maar het zijn nog niet de allerwarmste maanden. Het absolute hoogseizoen is nu voorbij (deze vindt meer plaats in decemeber en januari) en dus worden hotels ietsje goedkoper. De lucht in het noorden kan deze maand al minder schoon zijn, zeker in en rondom Chiang Mai. Mocht je last hebben van je luchtwegen, is dit iets om rekening mee te houden. Lees hier meer over de vervuilde luchtkwaliteit.

Maart: warm, maar rustiger
In maart gaan de temperaturen echt de lucht in. Het is op de meest plekken vrij droog, wat fijn is. Wel wordt het echt warm, het koelere seizoen is nu echt voorbij. De luchtkwaliteit is nu meestal op zijn slechts. Dat hoeft je vakantie niet te verpesten, maar is wel iets om rekening mee te houden. Veel watervallen zijn nu droog en dus minder spectaculair en ook de jungles zijn minder groen. Ze zijn nog steeds mooi maar minder levendig dan in de regentijd.

April: regent begint, lucht in noorden slecht
Dit is de warmste maand in vrijwel heel Thailand. Gemiddeld ligt de (maximum)temperatuur op sommige plekken rond de 40 graden. Een hotel met zwembad is deze maand dus een goed idee. De luchtkwaliteit is vaak nog niet best in april, vooral in het noorden. Langzaam begint het natter te worden en de kans op regen neemt toe in april, alhoewel je de zon zeker nog meer ziet dan de regen.

Mei: rustige maand, eilanden sluiten
Mei is een vrij rustige periode in Thailand, omdat het hoogseizoen met het beste weer (December – februari) voorbij is en de Europese zomer ook nog niet is begonnen. Het is op veel plekken rustiger en hotelprijzen liggen wat lager. Doordat het weer onrustiger wordt, gaan sommige eilanden vanaf 15 mei dicht. Vooral de eilanden aan in de Andemese zee (Koh Similan, Koh Surin, Koh Tachai) zijn niet te bereiken vanaf half mei. Sommige hotels en restaurants aan die zijde (dus van Phuket, Krabi, Phang Nga) gaan compleet dicht en dus wordt het rustiger in de omgeving. Het weer aan de oostkust (Koh Samui, Koh Phangan, Koh Tao) begint nu beter en droger te worden. Als je dus naar eilanden wilt, is deze kant nu wellicht een betere keuze. Doordat de regen op veel plekken begint te vallen, begint de lucht ook schoner te worden.

Juni: stilste maand, oostkust is prima
Dit is een van de stilste maanden in Thailand, wat betreft toeristen. Hotelprijzen liggen lager, maar vanwege het nattere weer (de regentijd is nu echt begonnen) zijn sommige hotels dicht. De eilanden vlak bij Cambodja (Koh Chang, Koh Samet, Koh Kood) hebben nu ook slecht weer. De eilanden in de Andamese zee zijn nog dicht tot November. Dit is zeker niet de beste maand om Thailand te bezoeken, qua weer. Toch schijnt de zon ook in de regentijd veel beginnen jungles steeds groener te worden. Je kunt dus zeker in Thailand terecht, maar houd rekening met regen en plekken die gesloten zijn.

Juli: Europese toeristen komen, nat op veel plekken
Het begint redelijk druk te worden met vooral Europese toeristen in deze maand. Het weer is niet op zijn best, maar het is nu eenmaal zomervakantie in Europa. Het kan flink nat zijn op veel plekken, maar ondanks dat het regentijd is, ga je de zon vaak genoeg zien. Op veel dagen begint de dag blauw en betrekt het gaandeweg, met een bui in de middag. Zeker geen reden om Thailand te ontwijken. De stranden aan de westkust raden we nu af, omdat veel dicht is en de regio van Phuket, Krabi en Phang Nga nu echt nat is. Veel eilanden zijn dicht, boten varen niet uit. Koh Samui, Phangan en Koh Tao zijn nu juist goed qua weer, het is relatief droog en de zon schijnt veel. De luchtkwaliteit is inmiddels weer goed en watervallen zijn de komende maanden op zijn volst en dus mooier dan in de droge tijd.

Lees hier onze handleiding: Thailand in de regentijd

Augustus: veel zegen, rondom Koh Samui ook zon
Augustus lijkt veel op de vorige maand qua weer. Het is echt regentijd, wat als voordeel heeft dat de natuur erg groen is. Omdat het zomervakantie is in Europa, komen er nu redelijk wat toeristen naar Thailand. Toch is het rustiger dan in December en januari. We raden de westkust nog steeds af, strand is nu fijner aan de Koh Samui zijde.

September: rustige maand, groene jungles
September is een rustige maand wat betreft toeristen. De regentijd is nu in full swing en de Europese toeristen zijn veel al weg. Nadeel van deze periode is dat de kans op regen groot is. Voordeel is dat het rustig is op veel plekken, en de hotelprijzen lager zijn. Houdt wel rekening met gesloten eilanden en boten die niet uitvaren. Het is niet de beste maand voor een strandvakantie, maar als je natuur en steden wilt ontdekken, is September prima. Het is koeler dan maart tot mei, maar wel wat vochtiger.

Oktober: natste maand op meeste plekken
Oktober lijkt op september: het is rustig en nat. Qua weer is dit zeker niet de beste maand, maar de natuur is wel op zijn groenst en watervallen op zijn spectaculairst. De luchtkwaliteit is nu ook top, doordat de regen de fijnstof heeft laten verdwijnen. De meeste eilanden zijn nu erg stil en het weer is niet zo best. Wil je toch perse een eiland bezoeken, dan is de kans op zon in de regio van Koh Chang en Koh Kood nu het beste, alhoewel de regentijd daar ook nog niet voorbij is. De natuur is nu op zijn mooist. Wel hangt er vaker bewolking en zijn sommige plekken (met name de eilanden in het zuiden) nog dicht.


November: regentijd eindigt, eilanden weer open
November vinden wij een hele fijne maand om Thailand te bezoeken. De regentijd is op zijn retour en er zijn nog niet zoveel toeristen. Natuur is nog groen, de lucht is nog schoon en watervallen nog spectaculair. Hotelprijzen zijn nog niet zo hoog als de komende maanden. De eilanden in de andamese zee gaan weer open in November, omdat de zee weer rustiger is. Kortom: November is een fijne periode! Koh Samui en omringende eilanden zijn nu natter en af te raden. Ook wordt er eind November Loi Krathong gevierd, wat bijzonder is om mee te maken!

December: geweldig weer, hogere prijze
December is de drukste en duurste maand om Thailand te bezoeken. En met reden, want het weer is op veel plekken nu het fijnste. Het is niet zo extreem heet als maart tot mei en op de meest plekken is het droog. Kortom: perfect weer voor een vakantie. Alleen Koh Samui en omringende eilanden, en het uiterste zuiden (rondom grens met Maleisie) kunnen nu wat natter zijn, maar vrijwel alle andre eilanden en stranden hebben nu mooi weer. De luchtkwaliteit is goed, want boeren zijn nog niet begonnen met het afbranden van hun land. Vlieg- en hotelprijzen zijn nu wat hoger, vooral in de kerstvakantie.

Meer weten? Contact ons gerust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *