Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

Een auto of brommer huren: wel of niet doen?

Veel mensen stellen ons deze vraag: kunnen we zelf rondrijden in Thailand, met de brommer of de auto? Ons antwoord is helder: ja, maar wees voorzichtig (en alleen met rijbewijs en verzekering)!

De wegen in Thailand zijn over het algemeen erg goed. Veel beter dan in omringende landen. Ook zijn er duidelijke verkeersborden en -regels. En iedereen komt zo vriendelijk over. Toch gebeuren er erg veel ongelukken en staat Thailand in de top 3 van landen met meeste verkeersdoden. Hoe dit komt en hoe jij je veilig kunt verplaatsen op de weg? Hier zijn wat tips.

Rijd niet te snel!
We zeiden het net al: de wegen zijn meestal goed in Thailand. Dat is fijn, maar zorgt er ook voor dat mensen vaak (veel te hard) rijden. Zeker als de weg nat is, leidt dit tot gevaarlijke situaties. Veel ongelukken die gebeuren, zijn eenzijdig en gebeuren door het negeren van maximum snelheden. De brommers die je kunt huren, zijn meestal 150 CC en rijden makkelijk 100 kilometer per uur. Denk goed na of dit verstandig is en doe liever wat rustiger aan. In de bebouwde kom mag je overigens 60 per uur, buiten de stad meestal maximaal 90. Op sommige snelwegen (alleen relevant voor auto’s) mag je 110 of 120, kijk goed op de borden.

Veel ongelukken die gebeuren zijn eenzijdig en gebeuren doordat mensen te hard rijden


Check je verzekering!
Vaak denken mensen dat een brommer rijden voor iedereen is toegestaan, omdat verhuurders weinig vragen stellen. Toch mag je officieel geen brommer rijden van meer dan 50 CC, zonder motorrijbewijs (wat in Thailand voor elke brommer geldt). De politie kan je hiervoor beboeten, maar wat belangrijker is: je verzekering dekt niets bij schade. Ook ziekenhuiskosten worden niet gedekt als je geen motorrijbewijs hebt. Dus check goed waar je voor verzekert bent voordat je op een brommer of in een auto stapt! En regel een Internationaal rijbewijs via de ANWB, als je een auto huurt.

Let op dieren en spookrijders!
In Thailand rijdt je links. Dit went snel en is niet zo moeilijk. Toch hebben sommige Thaien lak aan deze regel en gaan tegen het verkeer in. Meestal in de berm en niet zo snel. Maar wees hier op voorbereid, zeker als je auto rijdt. Ook rijden auto’s (zelfs op snelwegen) soms tegen de richting in, in de berm, om zo wat tijd te winnen. Als je dus op de langzame baan rijdt (linkerbaan), wees dan alert op beweging naast de weg/in de berm. Ook lopen hier nog wel eens zwerfhonden die soms ineens de weg opschieten.


Draag een helm
Ja, zo’n ding op je hoofd is warm en het jeukt. Maar draag hem wel als je brommer rijdt. Al is het maar om een boete te voorkomen. Het kan je leven redden, zeker als je een degelijke helm op hebt. We zien dagelijks toeristen zonder helm over de weg scheuren en dit gaat nog wel eens mis. Gebruik je gezonde verstand en doe dat ding op!

Nog wat tips
Nog wat andere zaken die op de Thaise wegen anders gaan dan in Nederland: Het recht van de sterkste geld. Officieel heeft links voorhang, maar vaak drukken mensen met grote auto’s zich er gewoon door. Ook op rotondes gebeurt dit. Verder letten mensen vooral op wat er voor hen gebeurt, en kijken niet vaak achterom. Als je inhaalt, houdt er dan rekening mee dat mensen soms plots afslaan zonder achter zich te kijken. Als het kan, probeer dan niet in het donker te rijden.

Heb je vragen? Contact ons gerust!
Bekijk hier onze selfdrive avonturen in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *