Locaties bezocht: Yaring mangroves, Sirindhorn Peatswamp, Hala Bala wildlife sanctuary, Toh Moh goldmine trail, Khao Nam Khang, Bang Lang/Halasah non hunting, Khao Banthad, Krung Ching
Mijn zoons hadden tot deze trip alle hornbills van Thailand gezien, op 4 na: Rhinoceros, Black, Plain-pouched en Wrinkled. Deze tijd van het jaar is goed voor alledrie, maar met name voor Plain-pouched, die vooral in de natte tijd in Thailand is. Deze 4 soorten waren dan ook onze targets, maar we focusten op meer en zagen ook veel meer, tijdens de zeer geslaagde trip
Opmerking: de provincies die wij bezochten in Zuid-Thailand (Pattani, Yala, Narathiwat) staan bekend als niet veilig, in verband met een burgeroorlog tussen rebellen en de overheid. Mocht je Hala Bala willen bezoeken, win dan eerst info in bij de lokale overheid. Wij zijn toch gegaan omdat buitenlanders vrijwel nooit getarget worden en er al maandenlang weinig was gebeurd. Tijdens onze trip was het rustig in de regio.
19 juni Yaring mangroves, Sirindhorn Peatswamps
De eerste korte stop op weg richting de meeste zuidelijke provincies, was in de mangroven van Yaring. Dit is de beste plek in Thailand om Mangrove blue Flycatcher te zien. We hadden niet veel tijd, maar een uur is ruim voldoende om deze plek te verkennen. We liepen de boardwalk 2 maal rond, goed luisterend of we de Flycatcher hoorden. Helaas liet deze zich niet zien. De meest opvallende soort die we wel zagen, was Laced woodpecker, die zeldzaam is in deze regio. Verder was het rustig en zagen we slechts 20 soorten. In de avond sliepen we naast Koh Yao, waar we de zuidelijke subspecies van Savanna nightjar zochten, wiens aanwezigheid in Zuid-Thailand hier pas een paar jaar geleden werd ontdekt. Na 2 minuten zoeken, zagen we 3 vogels opvliegen vanaf de weg.
20 juni Koh Yao + Chaloem Phrakiat peatswamps
In de vroege ochtend, bezochten we Koh Yao weer, op zoek naar met name Horsfield’s cuckoo, die pas vorig jaar voor het eerst werd gezien in Thailand. We waren bang dat we te vroeg waren, aangezien de vogel vorig pas vanaf juli werd waargenomen. En inderdaad konden we de cuckoo niet vinden. Wel zag ik een Little bronze cuckoo, welke ik ook bijzonder weinig zie normaliter. Onze andere targets als Little green pigeon en Pied triller hadden er ook geen zin in vandaag. Deze 2 zeldzame soorten zag ik hier wel tijdens eerdere trips. Na 2 uurtjes rondlopen, stapten we in de auto, op weg naar Hala Bala. Met een tussenstop in het veenmoeras in Chaloem Phrakiat, een unieke biotoop in Thailand. Hier komen soorten voor als Red-crowned barbet, Malaysian blue flycatcher en Fluffy-backed tit babbler, die elders in Thailand nauwelijks voorkomen. Alledrie deze vonden we al snel, en waren alledrie lifers voor mijn zoons. De grootste verrassing was een andere vogel. Na 100 meter lopen op de boardwalk, vlak na aankomst, hoorde ik een specht roepen die ik nog nooit eerder had gehoord. Direct vermoedde ik dat het Olive-backed woodpecker was, een enorm zeldzame vogel in Thailand. Ik speelde zijn roep en direct kwam er een paartje invliegen, wat een geweldige verrassing en zeker een van mijn beste self-founds ooit! Ze lieten zich allebei goed fotograferen, en hiermee was ik naar mijn weten de eerste die in Thailand een vrouwtje op de foto zette.
21-24 juni: Hala Bala
De volgende 3 dagen brachten we door in Hala Bala, een van de beste stukken overgebleven lowland tropical forests in Thailand, wat op de meeste andere plekken helaas is verdwenen om plaats te maken voor allerhande plantages. Zoals gezegd was onze voornaamste focus op neushoornvogels, en het werd een succesvolle trip. De namiddagen brachten we, mits het droog was, door rondom een open plek met een wijds uitzicht. Al op dag vloog er na een half uurtje wachten ineens 2 Wrinkled hornbills voorbij, welke ook voor mij een lifer was en de laatste Hornbill die ik nog moest in Thailand. Diezelfde namiddag was er ook een jagende Bat Hawk actief rondom het viewpoint, een andere zeldzaamheid in Thailand en nieuw voor mijn zoons. Op de tweede dag, helaas toen mijn zoons bij het guesthouse bleven, vloog er weer een Wrinkled hornbill voorbij en vlak daarvoor tot mijn blijde verrassing ook 2 Helmeted hornbills, een ernstig bedreigde vogelsoort. Ondertussen zagen we in de ochtenden vele Bushy-crested hornbills en ook Rinoceros Hornbill. Dit tot vreugde van mijn zoons, die erg blij waren met een individu die op eyelevel naast de weg zat en zich heel mooi liet fotograferen (zie foto). Andere goede soorten tijdens deze dagen waren bijvoorbeeld Black magpie, Little green pigeon, Rufous-chested flycatcher, een broedende Blyth’s frogmouth (zie foto), Orange-backed en Checker-throated woodpeckers (zie foto). Al met al was Hala Bala weer geweldig en zagen we ruim 150 soorten in 3 dagen.
25 juni: Bang Lang/Halasah Non-hunting area
Dit stuk bos, gelegen naast de oude Chinese nederzetting Chula 9, is een gebied wat ik al langer een keer wilde aandoen. Het is wat afgelegen, dus waarom kwam het er nooit eerder van. Deze regio staat bekend als de beste plek om de zeldzame Long-billed spiderhunter te zien en van deze zagen we er inderdaad meerdere, voor mij een foto-lifer. Ook zagen we in de avond vanaf ons guesthouse grote groepen Large green pigeons voorbij vliegen, ook een moeilijke soort om in Thailand te zien. Tijdens een wandeling over de prettige trail, zagen we diverse soorten, waarvan in eerste instantie een man Scarlet-rumped trogon de favoriet was van mijn kind, vooral omdat hij zich zo mooi liet fotograferen. Het absolute hoogtepunt was op de weg terug naar de auto. We hoorden een roep die ik in eerste instantie niet goed kon plaatsen. Mijn zoon bleef de call terug fluiten en de vogel reageerde goed. Ineens zag ik een flits en wist direct wat het was: een Large wren-babbler, een super schuwe en zeldzame vogel. En een lifer voor mij, een van de laatste babblers die ik nog moest in Thailand. Wat mij betreft een van de beste soorten van mijn jaar.
27 juni: Khao Nam Khang
Deze plek bezocht ik meermaals in het verleden, maar nog nooit in de regentijd. Dit is een van de betere plekken om Plain-pouched hornbill te zien in de natte periode. Dit was een van de voornaamste targets van mijn zoons en na een uurtje lopen zagen we ineens grote groepen overvliegen (zie foto), tot vreugde van mijn kids. Andere mooie soorten vandaag waren Scarlet-breasted flowerpecker, Yellow-crowned barbet, Wallace hawk-eagle. Met 44 soorten was het een gemiddelde dag. Maar geen slechte score gezien de wintergasten deze periode afwezig waren.
28 juni: Ko Taeo paddies
Vandaag nauwelijks vogel-plannen, in verband met reistijd en achterstallige emails wegwerken. We maakten alleen even een stop in de namiddag, op een plek waar ik White-headed munia meermaals zag in het verleden, een redelijk zeldzame soort in Thailand, en nieuw voor mijn jongens. Na een kwartiertje zoeken was het raak en konden we terug naar ons guesthouse.
29 juni: Khao Bathed wildlife sanctuary
Langzaam begonnen we ons in noordelijke richting te verplaatsen, terug naar ons kantoor in de provincie Phang Nga. Vandaag maakten we een tussenstop bij een wildlife sanctuary waar Diard’s trogon af en toe gezien wordt, een soort waar ik tot nu toe geen geluk mee had gehad. De kinderen besloten bij het resort te blijven, welke prachtig was gelegen in het bos, aan een rivier waar ze de hele ochtend in hebben gespeeld met zelfgebouwde vlotten. Ik moest ondertussen even zoeken naar het begin van de trail die ik wilde lopen, aangezien de eerste 200 meter compleet overwoekerd was. Daarna was het meer open, maar helaas wel regenachtig. De trail liep richting een waterval, en op de heenweg zag ik wel vogels, maar niet mijn target. Noemenswaardig waren bijvoorbeeld 2 groepen Plain-pouched hornbills, Grey-cheeked bulbul en Short-tailed babbler. Ook zag ik veel pootafdrukken van grotere katten, na bestudering wellicht Clouded leopard en Asian leopard. Op de terugweg zag ik weinig nieuws maar speelde ik wel af en toe de call van mijn target. Tot ik ineens ‘raak’ had, en er zowel een man als een vrouw voorbij vlogen. Ze bleken enorm schuw en foto’s maken was een uitdaging. Maar dat deerde niet, ik had Diard’s trogon ten minste eindelijk gezien!
30 juni – 2 juli: Krung Ching
Onze laatste stop op weg naar Phang Nga, was Krung Ching, waar ook een goede bevriende vogelaar naartoe was afgereisd. Krung Ching is 1 van onze lievelings-spots in Thailand, waar we eerder al veel moois mochten zien. Ook deze trip was succesvol. Hoogtepunten waren allereerst de laatste hornbill soort die mijn zoons nog ‘moesten’: Black hornbill. Vlak daarna zagen we een soort waar ik al langer naar op zoek was maar die lastig is te vinden in Thailand: Maroon-breasted philentoma. Wat een mooie vogel en wat een zoete zang! In totaal zagen we ruim over de 100 soorten, waarvan een hoogtepunt voor mijn vriend Ben 5 minuten te laat kwam. Hij was net vertrokken toen wij nog eenmaal een rondje langs de camping liepen. Ineens begon er een trogon te roepen, en die roep kende ik na gister maar al te goed. Het was een prachtige Diard’s trogon, die mijn jongens nu ook konden zien, na gister te zijn ’thuis’ gebleven. Wat een mooi einde van een heerlijke tijd in het diepe zuiden van Thailand!
Geef een reactie