Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

Zoektocht naar Bar-bellied Pitta in Thailand – juni 2023

Locaties bezocht: Phu Chong Na Yoi National Park

In een ver afgelegen gebied, ergens in het oosten van Thailand, waren er al langer geruchten over het eventuele voorkomen van een soort die nog nooit was bevestigd in Thailand: Bar-bellied pitta. Buiten Thailand, in Vietnam en Cambodia, is deze soort vrij algemeen maar in Thailand bleef deze vogel een mysterie. Tot een aantal maanden geleden een groep bevriende vogelaars hem hoorde en na 4 bezoeken ook eindelijk zag. Na een bezoek aan ons kantoor in Mukdahan, besloten we een omweg te maken en Phu Chong Na Yoi te bezoeken, een afgelegen nationaal park in oost Thailand.

1 juni: nog geen succes
Een trip maken met maar 1 target, is altijd wat gevaarlijk. Want je loopt een grote kans teleurgesteld te raken, omdat je 1 soort makkelijk kunt mislopen. Gelukkig was er meer te ontdekken voor mijn gevoel, omdat dit park, in de provincie Ubon Ratchathani, zelden is onderzocht en bezocht door vogelaars. Een soort die hier sowieso voorkomt, is een andere subspecies van Scaly-crowned babbler dan de subspecies die ik in het uiterste zuiden van Thailand eerder zag. Ik wist al dat deze hier redelijk algemeen was en het was dan ook 1 van de eerste soorten die we hoorden en vervolgens zagen (zie foto). Deze wordt in de toekomst wellicht gesplit en zou dan een simpele armchair-tick zijn. Vandaag bleken we uiteindelijk geen Bar-bellied pitta te horen, maar tot onze verrassing wel een Eared pitta, welke nog niet eerder was waargenomen in dit gebied. Andere mooie soorten waren Black-and-buff woodpecker en White-bellied woodpecker, allebei zeldzaam in deze regio. Ook hoorden we meerdere Coral-billed ground-cuckoos, altijd een mooie soort om waar te nemen. In de avond, na de wandeling, reden we nog wat rond in het donker en zagen we 3 slangen, voordat we door een ranger terug naar onze bungalow werden gestuurd. Deze bungalows zijn overigens erg prettig met airco, warm en water en een koelkast, wat redelijk uniek is voor nationale parken.


2 juni: dubbel succes
Vroeg op vandaag, met een dag op de trail voor de boeg. Op weg naar de parkeerplaats waar de trail begint, zagen we in de vroege ochtend een kat oversteken. Het duurde even voordat dit tot ons doordrong, en direct sprongen we uit de auto om bewijsmateriaal te vergaren. Na latere bestudering bleek het een absolute hoofdprijs: een Jungle cat, een mega zeldzame kat die tot een aantal jaar geleden uitgestorven leek in Thailand en daarna pas 3 keer met een cameratrap werd waargenomen, in noord en west Thailand. Kortom: een fantastische sigthing, met helaas niet al te beste recordshots. Daarna de wandeling, waar ik kort over kan zijn: na ongeveer 3 kilometer lopen, begon er ineens een vogel te roepen die een grote glimlach op mijn gezicht toverde: een Bar-bellied pitta. Helaas liet de vogel zich nooit zien, maar de call kon ik goed opnemen en dit was pas de 5e keer dat deze vogel officieel bevestigd werd in Thailand. Liever had ik de vogel ook gezien en gefotografeerd, wat pas 1 keer eerder in Thailand lukte. Maar hem horen en daarmee zelf bevestigen dat hij in Thailand voorkomt, maakte onze omweg terug naar Bangkok zeker de moeite waard!

Lees hier meer tripverslagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *