Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

Hoe kom ik zo snel mogelijk van mijn jetlag af?

Niets vervelender dan de eerste dagen in Thailand als een zombie rondlopen, omdat de jetlag flink toeslaat. Er is 5 uur (in zomer) of 6 uur (in winter) tijdsverschil tussen Nederland en Thailand. En dus moet je lichaam vaak even omschakelen en wennen aan de andere klok. Hoe kom je zo snel mogelijk in een nieuw ritme en ben je zo rap van je jetlag af? Wij geven 6 tips!

  1. Pas je slaappatroon geleidelijk aan: Begin enkele dagen voor je reis naar Thailand (of terug naar Nederland) je slaapschema aan te passen aan de tijdzone van je bestemming. Verschuif je bedtijd en opstaantijd geleidelijk zodat je lichaam kan wennen aan het nieuwe ritme.
  2. Vermijd cafeïne en alcohol: Beperk het gebruik van cafeïnehoudende dranken en alcohol, vooral in de late namiddag en avond. Deze stoffen kunnen je slaappatroon verstoren en je jetlag verergeren. Ook tijdens de vliegreis kun je beter rustig aan doen met alcohol.
  3. Blijf gehydrateerd en eet licht: Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven, maar vermijd overmatige inname van vloeistoffen vlak voor het slapengaan om nachtelijke trips naar de badkamer te voorkomen. Eet lichte maaltijden die rijk zijn aan complexe koolhydraten en eiwitten om je energieniveau stabiel te houden.
  4. Zoek natuurlijk licht op: Zonlicht is een krachtige regulator van je biologische klok. Probeer zo veel mogelijk natuurlijk licht op te vangen, vooral in de ochtenduren, om je lichaam te helpen de nieuwe tijdzone te accepteren.
  5. Neem dutjes met mate: Korte dutjes van 20-30 minuten kunnen verfrissend zijn en je energie een boost geven, maar vermijd lange dutjes overdag, vooral als ze langer dan 60-90 minuten duren, omdat ze je slaapschema kunnen verstoren en je jetlag kunnen verergeren.
  6. Beweeg: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van jetlag. Maak een korte wandeling of doe wat lichte oefeningen om je energie te stimuleren en je lichaam te helpen zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone.

Hopelijk helpen deze tips je om snel in een nieuw ritme te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *