Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

HET GROTE THAILAND WILDLIFE OVERZICHT

Kun je in Thailand wilde dieren zien? En welke dan? En waar? Hier een overzicht!

Opmerking: sommige dieren zijn ernstig bedreigd en omdat we verstoring willen voorkomen, noemen we voor bepaalde dieren geen specifieke locatie, alleen de regio. Ook noemen we niet alle plekken waar een soort voorkomt, alleen de spots waar je de beste kans hebt ze te zien.

Alle foto’s in dit artikel zijn door onszelf gemaakt, in het wild.


OLIFANTEN
99 % kans
Laten we aftrappen met de Aziatische olifant (Elephas maximus, zie foto hierboven), aangezien deze hoog op het verlanglijstje van veel Nederlandse toeristen staat. De kans op het zien van deze reuzen, is erg groot. Afhankelijk van waar je zoekt! Kui Buri national park biedt by far de beste kans, je ziet hier vrijwel zeker olifanten. In Khao Yai kun je het ook proberen, daar zijn je kansen 50/50. In Khao Sok geldt hetzelfde, of bijvoorbeeld in Nam Nao national park. In Kaeng Krachan zou je ook kunnen zoeken. Rond Baankrang zijn je kansen klein, ongeveer 20 procent. Bij Pala-U waterval ongeveer 40 procent. Olifanten komen in en rondom Chiang Mai vrijwel niet meer voor in het wild. Sowieso is dit een regio waar het meeste wildlife al verloren is, dus verwacht geen dieren als je op jungle-trek gaat in het noorden. Centraal, West en Zuid-Thailand zijn beter om dieren te zien.

Sowieso is Chiang Mai een regio waar het meeste wildlife al verloren is, dus verwacht niet veel dieren als je op jungle-trek gaat in het noorden.


APEN: GIBBONS
80 % kans
Een andere graag geziene soort, die vrij eenvoudig is te vinden, zijn de gibbons. Er komen 4 soorten voor in Thailand, waarvan Lar gibbon/White-handed Gibbon (Hylobates lar, zie foto hieronder) het makkelijkste te zien is, in bijvoorbeeld Khao Yai, Kaeng Krachan of Khao Sok. Pileated Gibbon (Hylobates pileatus) is alleen in het oosten te zien, met name in Khao Yai. De 2 zeldzaamste gibbons zijn Agile Gibbon (Hylobates agilis) en de grootste van de familie: de Siamang (Hylobetes sundactylus), welke allebei alleen in het uiterste zuiden van Thailand voorkomen, bijvoorbeeld in Hala Bala wildlife sanctuary. Je hoort beide vrij vaak, ze zien is een stuk uitdagender.


APEN: LANGURS
90 % kans
Een andere primaten-soort die niet zo moeilijk is te vinden, zijn de langurs. Hiervan zijn er liefst 9 soorten in Thailand, die we niet allemaal kunnen noemen. De Blond-tailed langur (Trachypithecus obscurus flavicauda), ook bekend als Dusky leaf langur, is eenvoudig te zien op veel plekken, in vrijwel de hele zuidelijke kant van Thailand, in de veel natuurgebieden. In centraal en Noord-Thailand is juist Indochinese gray langur (Trachypithecus crepusculus) de meest wijdverspreide soort. Pale-thighted langur (Presbytis siamensis, zie foto hieronder), ook wel Surili genoemd, komt alleen aan de grens met Maleisië voor. Robinson’s banded langur (Presbytis robinsoni) moet je vooral zoeken in de hogergelegen gebieden van Kaeng Krachan. De overige soorten komen alleen in kleine, specifieke delen voor, zoals een aparte soort op Tarutao of Koh Phangan.

APEN: MAKAKEN
99 % kans
Deze soms brutale primaten, kun je lastig ontwijken in Thailand. Er zijn 8 soorten, waarvan een paar in grote stukken van Thailand voorkomen. Zowel in steden als in de natuur. Met name Pig-tailed (Macaca leonina), en Long-tailed macaque (Macaca fascicularis) zijn erg algemeen. Stump-tailed macaque (Macaca arctoides, zie foto hieronder) ziet er met zijn rode gezicht bijzonder uit en kun je het beste zoeken in Kaeng Krachan, alhoewel hij elders ook regelmatig wordt gezien. Bijvoorbeeld in bepaalde stadsparken in Phang Nga provincie.


KROKODILLEN
1 % kans
Krokodillen zijn erg zeldzaam in Thailand en op de meeste plekken volledig uitgestorven. De Zoutwaterkrokodil (Crocodylus porosus) wordt heel af en toe gezien aan de zuidelijke kust van Thailand, maar dit is enorm zeldzaam. De Siamese krokodil (Crocodylus siamensis) was ooit wijdverspreid in Thailand maar is nu vrijwel overal uitgestorven. Er zijn wat reintroductie-projecten gestart in uithoeken van Pang Sida en Kaeng Krachan maar die gebieden zijn allebei ontoegankelijk voor bezoekers. Er zijn ook wat spots waar (niet wilde) krokodillen ontsnapt zijn en nu soms gezien worden, zoals Buang Boraphet. Ook was er jarenlang een losse krokodil (zie foto hieronder) die was vrijgelaten door rangers in Khao Yai, maar deze is al jaren ‘kwijt’.


ZEEZOOGDIEREN (WALVISSEN, DOLFIJNEN, DUGONG)
75 % kans
Niet veel mensen weten dat je in Thailand een zeer goede kans hebt, op het zien van walvissen. Vlak bij Bangkok ook nog eens! Er worden in bepaalde maanden boottochten georganiseerd waarbij je op zoek gaat naar Bryde’s walvissen (zie foto hieronder), waar je in het juiste seizoen een zeer goede kans op maakt. Bijvangsten zijn tijdens deze boottochten Finless purpoise en Irrawaddy dolphin (Orcaella brevirostris), waar je ongeveer 50 procent kans op maakt. In Nakhon Si Thammarat provincie kun je bepaalde maanden boottochten doen om de beroemde Pink dolphins te zien, waar je ook een goede kans op maakt. Tijdens overtochten naar de meeste eilanden (Koh Chang, Koh Similan, Koh Samui, Koh Tao, etc) maak je altijd kans op het zien van dolfijnen of andere zeedieren, maar de kans hierop is niet erg groot. Een laatste bijzondere soort in dit rijtje, is de Dugong (Dugong dugong), een bijzonder zeezoogdier, welke je in Trang provincie (Zuid-Thailand) kunt bekijken tijdens een boottocht.


BEREN
30 % kans
Er komen 2 soorten beren in Thailand voor, die allebei lastig te zien zijn. In Kaeng Krachan zijn echter 2 individuele Malayan sun bears die al jarenlang regelmatig de Baankrang camping bezoeken (zie foto rechts onder ‘katachtigen), op zoek naar eten. Hier maak je een redelijke kans op, vandaar de 30 procent kans die we hierboven noemden. Elders zijn je kansen kleiner, alhoewel beren toch met enige regelmaat gezien worden. Met name in Khao Yai wordt de Asian black bear regelmatig door bezoekers gezien. Beide soorten zijn redelijk wijdverspreid in Thailand, en worden af en toe in nationale parken gezien, van noord tot zuid Thailand.

KATACHTIGEN (TIJGERS, LUIPAARDEN)
10 % kans
Er komen 9 soorten katten in Thailand voor, die allemaal erg lastig te zien zijn. Sommige soorten zijn zelfs nog maar een paar keer gezien in de laatste 100 jaar. Wij hebben enorm veel geluk gehad door 4 verschillende soorten te zien, maar dat is een unicum en gebeurde na duizenden uren in de natuur. De soorten die het meest gezien worden, en waar je ongeveer 10 procent kans op maakt, zijn Luipaard (Panthera pardus, zie foto links hieronder), en Leopard cat (Prionailurus bengalensis). Luipaarden (zowel de zwarte variant als de gespotte) worden regelmatig gezien in Kaeng Krachan, soms meermaals per week, Leopard cats op meerdere plekken, bijvoorbeeld in Kaeng Krachan. Zelf hebben wij Luipaarden ook gezien in Huai Kha Khaeng, wat sowieso een plek is met veel katachtigen. Tijgers (Panthera tigris) komt nog op een aantal plekken voor, waarvan de populaties in het western forest complex (met Mae Wong en Huai Kha Khaeng) het het beste doen. Maar ze zijn zo schuw, dat ze vrijwel nooit door mensen gezien worden. De andere katten (Clouded leopard, Fishing cat, Flat-headed cat, Marbled cat (zie foto midden hieronder), Jungle cat en Asian golden cat) worden maar zeer zelden door mensen gezien. Ze verschijnen regelmatig op camera traps, maar blijven meestal ver van mensen.


HONDEN (JACKAL, DHOLE)
40 % kans
Er komen in Thailand 2 wilde honden voor (Canids) die allebei regelmatig worden gezien in de meest bezochte parken. De Golden Jackal (Canis Aureus, zie foto hieronder) en Asiatic wild dog (Cuon Alpinis) beter bekend als Dhole. Dholes jagen in groepen en maken soms een ‘kill’ op toeristische spots in Khao Yai, waarbij ze dan goed te zien zijn. Jackals zijn meestal alleen of met z’n tweeën en worden in zowel Kaeng Krachan als Khao Yai regelmatig waargenomen, meestal als ze de weg oversteken.

CIVETKATTEN
90 % kans
Er zijn 10 soorten Viverrids woonachtig in Thailand: de familie van Civet-katten. Laten we niet in detail gaan, maar een aantal hiervan kun je eenvoudig vinden, als je in het donker met een zaklamp door nationale parken heenloopt (wat op veel plekken niet mag!). Overdag zijn ze lastiger te vinden. De bijzondere Bearcat, ook bekend als Binturong (Arcticis binturong, zie foto hieronder) wordt soms wel overdag gezien, maar is niet eenvoudig te vinden. Khao Yai en Kaeng Krachan zijn allebei erg geschikt om civetkatten te zien en zijn daar vrij algemeen.


BOVIDS/RUNDEREN
80 % kans
Deze grote runderen zijn indrukwekkende (en soms gevaarlijke) joekels. Met name de Gaur (Bos gaurus, zie foto hieronder) is agressief en kun je beter van afstand aanschouwen. De beste plek om Gaurs te zien, is een speciaal ranger-station van Khao Yai, of in Kui Buri national park. Op andere plekken (bijvoorbeeld Khao Sok of Kaeng Krachan) worden ze regelmatig gezien, soms in (zeer) grote groepen. De minder gevaarlijke Banteng (Bos javanicus) is minder algemeen en zie je alleen in Huai Kha Khaeng vrij eenvoudig. Op veel andere plekken is hij al verdwenen door het verlies van geschikt habitat.


HERTEN
95 % kans
Je hoeft over het algemeen niet hard te zoeken naar herten in Thailand, afhankelijk van welke soort je wilt zien uiteraard. Er komen 5 soorten herten voor, waarvan Sambar deer (Rusa unicolor) vaak erg tam is en bijzonder algemeen in met name Khao Yai. Barking deer (Muntiacus muntjak) is ook eenvoudig te zien in bijvoorbeeld Khao Yai en Kaeng Krachan. De minder algemene Fea’s muntjac/barking dear (Muntiacus feae) komt alleen in West-Thailand voor, bijvoorbeeld in Kaeng Krachan. Indian hog deer (Axis porcinus) is goed te zien in Phu Khiao wildlife sanctuary (veelal door herintroductie) en Eld’s deer (Rucervus eldii) is te vinden metname in Huai Kha Khaeng wildlife sanctuary. Dan zijn er nog 3 soorten Mouse deers, een idioot kleine hertensoort, die moeilijk te zien zijn, behalve Lesser mousedeer (Tragulus kanchil, zie foto hieronder) bij sommige schuilhutten in Kaeng Krachan regio. Greater mousedeer (Tragulus napu) en Williamson’s mousedeer (Tragulus williamsoni) zijn erg lastig te zien.

OTTERS
50 % kans
Er komen 4 soorten otters voor in Thailand: Smooth-coated otter (Lutrogale perspicillata, zie foto hieronder), Hairy-nosed otter (Lutra sumatrana), European otter (Lutra lutra) en Oriental small-clawed otter (Amblonyx cinerea). Smooth-coated otter is het meest algemeen en wijdverspreid en kun je zelf in de buurt van Bangkok vinden, in kanalen of meertjes. Ook in Khao Sok en bijvoorbeeld Khao Yai (in de stroompjes bij de Head quarters) worden deze soorten regelmatig waargenomen. De andere 3 soorten zijn lastiger te vinden.


VOGELS, VLINDERS, REPTIELEN
We laten deze kleinere soorten even voor wat het is, omdat er zoveel soorten zijn (meer dan 1000 vogelsoorten, meer dan 240 slangen, waaronder de prachtige slang met de toepasselijke naam Beautiful pitviper, zie foto hieronder, meer dan 1300 vlinders, etc) en we een boek zouden kunnen schrijven over waar deze voorkomen. Zelfs in Bangkok kun je eenvoudig vogels, vlinders, reptielen en amfibieën zien. Vlinders, insecten en reptielen zijn meer actief en zichtbaarder in de natte tijd overigens.
Lees hier meer over vogels in Thailand (en onze vogeltrips!)


OVERIGE DIEREN
Er is nog een flink lijstje (zoog)dieren die we nog niet genoemd hebben. Een aantal hiervan is met wat mazzel goed te zien (denk aan Javan en Crab-eating mongoose, Serow, Slow loris), andere zijn erg zeldzaam (Asian tapir, Pangolin, etc). Deze soorten zijn wat minder bekend, en staan daarom op minder verlanglijstjes van bezoekers.


Stuur ons gerust een berichtje als je meer wilt weten, of als je zelf op wildlife-avontuur wilt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *