Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

Centraal en noord Thailand: a birdy Christmas – december 2021

Locaties bezocht: Taksin Maharat, Mae Ping, Doi Lor, Doi Inthanon, Doi Angkhan, Doi Lang, Chiang Saen, Doi Phu Kha

De kerstvakantie is een geweldige tijd om door Thailand te reizen, aangezien het vaak wat koeler is. Zeker in de bergen in het noorden. Dat was ook deze trip het geval, dus gelukkig hadden we truien en dikke sokken ingepakt! Na een drukke periode qua werk, was het een heerlijk vooruitzicht om 2 weken door Thailand te trekken, op zoek naar mooie vogelsoorten. En die hebben we zeker gevonden!

Tijdens deze periode werd ik vergezeld door Benjamin Weil, een Australische docent die al jaren in Bangkok woont, en Alexander Coke Smith, een goede vriend die over de hele wereld zoogdieren en insecten heeft gefotografeerd. Het is fijn om met ervaren natuurliefhebbers te reizen, omdat getrainde ogen simpelweg meer zien en getrainde oren sneller weten wat er te horen is… 

17 december: Taksin Maharat national park
Op vrijdagochtend vertrok ik in mijn eentje vanuit Bangkok, met een rit van 5 uur voor de boeg. Het verkeer was gelukkig rustig, waardoor in eind van de ochtend aankwam in een nieuw park: Taksin Maharat. Het is geen spectaculaire plek, maar wel een plek waar 2 soorten ‘wonen’ die ik nog nooit eerder had gezien: White-throated Bulbul en Olive Bulbul. Beide soorten zijn in Thailand nergens anders te vinden, maar in dit park redelijk algemeen. Het duurde dan ook niet lang, voordat ik White-throated bulbul hoorde roepen en van mijn lijstje kon tikken. Olive bulbul zag ik nog niet, maar wel trokken een kleine bird-wave rondom de camping mijn aandacht. Indochinese Cuckooshrike was interessant, en ook Rosy Minivet en Slender-billed Oriole toonden zich goed. Later op de dag, sloot Benjamin aan, en zaten we samen een half uurtje in een lokale hide. Hier liet de Olive Bulbul zich tot onze vreugde al snel zien, en zeer goed fotograferen. Andere mooie soorten die kwamen badderen waren Indian White-eye, Grey-throated Babbler en mooi mannetje Siberian Blue Robin.


18 december: Mae Ping national park
Vandaag stond een andere locatie op het programma waar ik al lang een keer heen wilde. Met name om te focussen op Yellow-footed Green pigeon, Collared Falconet en White-rumped pygmy-falcon. Ook is dit park een paradijs voor liefhebbers van woodpeckers. Binnen een uur, hadden we dan ook al 7 soorten gezien, waaronder de enorme White-bellied en Slaty Woodpecker. Ook kwamen we 2 groepen met Black-headed woodpeckers tegen, die makkelijk te herkennen zijn aan hun lachende roep. Een andere soort die hier makkelijker is te zien dan elders, is Grey-headed Parakeet, die we dan ook meermaals tegenkwamen vandaag. 2 van de 3 targets werden gezien en gefotografeerd, alleen White-rumped Pygmy-falcon liet het afweten. 

19 december: Doi Lor + Doi Inthanon
In de vroege ochtend vertrokken we op weg naar de hoogste berg van Thailand, Doi Inthanon. Onderweg hier naartoe, maakten we een stop bij de lokale rijstvelden, om precies te zijn bij Doi Lor. Onlangs was hier een Black-faced bunting gezien, die op ons lijstje nog ontbrak. Dankzij goede aanwijzingen van een lokale vogelaar, hadden we de vogel binnen een half uur in the pocket, tot grote vreugde van Ben en mij. Ben was ook blij met het vinden van Ruddy Shelduck, welke nieuw was voor hem, en niet veel voorkomt in Thailand. Een andere noemenswaardige soort was een prachtige Eurasian Wryneck, die rustig voor ons posseerde. Rond 10 uur in de ochtend, trokken we verder richting Doi Inthanon, waar onze vriend Coke Smith aansloot.


20+21 December: Doi Inthanon
Doi Inthanon is de hoogste berg van Thailand en huist daarom diverse soorten die je nergens anders in Thailand tegenkomt. Vooral de summit van de berg is erg bijzonder. De soorten hier zijn gewend aan mensen en tonen zich daarom bijzonder goed. Het is vrijwel de enige plek om soorten te zien als Chestnut-winged Mynla, Doi Inthanon sunbird (een ondersoort van Green-tailed sunbird) en Rufous-winged fulvetta. Ook tijdens ons bezoek waren deze soorten zeer aanwezig. In de vroege ochtend waren we blij met een groep Speckled woodpigeons, een soort die hier minder vaak wordt gezien dan Ashy woodpigeon, die we ook zagen. Ook genoten we van een prachtige man Chestnut-bellied rock-thrush, met zijn oranje buik. Op de summit genoten 2 Yellow-bellied flowerpeckers van besjes in een boom, en lieten zich goed fotograferen. Leaf-warblers waren goed vertegenwoordigd en ook Snowy-browed flycatcher en Slaty-bellied Tesia lieten zich vluchtig zien. Later die dag, net na donker, reden we vanaf Mister Daeng’s guesthouse, richting een plek waar Hodgson’s frogmouth wel eens wordt gezien. Na een kwartiertje zoeken, kregen we een reactie op onze playback. Met behulp van een nachtkijker van Coke, vonden we vrij snel 1 frogmouth naast de weg, een lifer voor ons alle drie! Een soort die we graag hadden gezien, maar niet wilde meewerken, was Black-throated Parrotbill

22 december: Doi Angkhan
Na 2 succesvolle dagen op Doi Inthanon, verplaatsen we ons richting Doi Angkhan, op ongeveer 3 uurtjes rijden (met op het laatst een idioot stijle weg). Helaas waren we net te vroeg om de fruitbomen in bloesem te zien staan. In die periode wordt vogelen idioot makkelijk, want de bloemen trekken een veelvoud aan vogels aan. Nu moesten we dus wat harder zoeken, wat gelukkig goed lukte. Noemenswaardige soorten die we tegenkwamen, waren bijvoorbeeld een groep van minstens 50 Silver-eared Mesias, Spot-winged Grosbeak, een mooi Scaly Thrush, een man White-tailed robin (lifer voor Ben), en diverse Black-breasted thrushes. Deze soort is in opkomst en is steeds makkelijker te zien op Doi Angkhan. 

23 december: Doi Lang West
Met als doel het fotograferen van Mrs’s Hume’s pheasant en Mountain Bamboo partridge, waren we al om 6 uur ‘s ochtends op de berg te vinden. Beide soorten komen af op voedsel, neergelegd door vogelaars, en toonden zich ook vandaag goed. Ook de zeldzame wintergast Ultramarine Flycatcher was aanwezig op dezelfde stake-out, net als een groep luidruchtige Rusty-cheeked scimitar babblers. Tot zover, geen verrassingen. Rond 8 uur verlieten we de stake-out, om verder te berg op te rijden. Mijn voornaamste doel was het vinden van White-spectacled warbler, een nieuwe soort voor Thailand die een week eerder voor het eerst was gezien. Dit bleek erg eenvoudig. Hij trok op met een groepje Yunnan Fulvetta’s, die voortdurend kwamen snoepen van de door ons meegebrachte mealworms. Al snel hadden we dus deze bijzondere lifer in the pocket, en daar kwamen voor Ben 2 lifers bij: Rufous-backed Sibia en Pale-blue Flycatcher. Rond de middag hoorde ik het onmiskenbare gezang van de Black-throated Tits. Ik speelde hun zang via mijn speaker, en al gauw toonde een groep van 5 vogels zich enorm goed. Wat een mooie vogel is dit toch! Ook de vermaarde Black-throated Parrotbill liet zich goed fotograferen, net als een man Rufous-gorgetted flycatcher, 2 Giant Nuthatches en een Hume’s treecreeper. In totaal zagen we vandaag bijna 70 soorten, waarvan een flink aantal voor het eerst tijdens deze trip.

24 december: Doi Pha Hom Pok Summit trail
Vandaag stond een nieuwe locatie voor ons op het programma: een 4 kilometer lange trail naar de op een-na-hoogste top van Thailand. Deze locatie wordt niet veel bezocht door vogelaars, terwijl er in potentie veel te vinden is. Na 2 keer verkeerd te zijn geleid door Google Maps, was 3 maal scheepsrecht en kwamen we rond 8 uur in de ochtend aan bij een camping hoog op de berg, waar de trail begint. Een mooie verrassing aan het begin van de trail, waren 5 (!) Chestnut thrushes, een zeldzame wintergast in Thailand. Tijdens de redelijk stijle wandeling, kwamen we veel Striated Bulbul en White-headed bulbul tegen, en ook een luid-zingende Pygmy Cupwing was noemenswaardig. De mooiste soort stond op ons te wachten precies op de summit van de berg: een prachtige Little Bunting. Deze begroette ons aan het eindpunt van de trail, als beloning voor de zware wandeling. Dit was voor ons beide een lifer en werd dus begroet met blijdschap! Bij terugkomst op de camping, leverde een rondje lopen een paartje Chestnut-bellied Rock-thrush, nog wat Chestnut thrushes en een prachtige man Blyth’s shrike-babbler op. Ook vond ik nog een Himalayan Bluetail vlak bij de auto, een vogel die ik niet al te vaak tegenkom.


25 december: Doi Lang East
Vandaag stond een bestemming op het programma waar we alledrie het meest naar uitkeken: Doi Lang east. Door COVID was deze locatie lang gesloten, maar nu eindelijk weer open voor vogelaars. De weg omhoog is erg slecht en mag nauwelijks een weg genoemd worden, wat er voor zorgt dat deze locatie erg avontuur aandoet. Behalve wat vogelaars, zul je hier niemand tegenkomen. De weg omhoog is tevens de grens met Myanmar. Na ons te hebben aangemeld bij een militair checkpoint aan het begin van de weg omhoog, kwamen we na 500 meter al een mooie soort tegen: Aberrant bush warbler. De meeste vogelaars knallen direct richting het hoogste punt van deze berg, maar onderweg her en der stoppen, levert vaak ook leuke encounters op. Bovenop de berg was het voor ons vandaag ook ‘raak’. Topsoorten die zich goed lieten zien en fotograferen, waar onder andere de zeldzame Himalayan Cutia, Slaty-bellied Tesia en Scarlet-faced Liocichla. Met meer algemene soorten als Spectacled Barwing, Whiskered Yuhina en Large Niltava, zagen we uiteindelijk 78 soorten vandaag.


26 + 27 december: Chiang Saen
Vandaag kozen we ervoor om uit te slapen, mede omdat het mijn verjaardag was! De ochtend begonnen we rustig, met een rit richting de regio Chiang Saen, een van de beste locaties in Thailand om eenden te zien. Toen we bijna aankwamen, belde Andy Pierce ons om te vragen hoe dichtbij we waren. Hij was vogels aan het ringen en had een zeer zeldzame Clamerous Reed-warbler ‘gevangen’ in zijn net, een vogel die eigenlijk alleen in de hand is te identificeren. Helaas waren we te ver weg en misten we deze soort op een haar na. Een aantal mooie eendensoorten waren een dikke pleister op de wonden. Tijdens een boottochtje op een van de meren, zagen we onder andere Common Pochard, Ferruginous Duck en Tufted Duck, allemaal zeldzame soorten in Thailand. Het bier ‘s avonds smaakte dan ook extra goed, zeker omdat Ben en Coke trakteerden, vanwege mijn verjaardag. Vlak voor het donker werd, brachten we nog een bezoek aan een lokale Harrier-roost, waar we naast Pied Harriers en Eastern-marsh harriers, ook 1 zeldzame Western-marsh harrier zagen. 

De volgende dag vonden we in een klein meertje een enorme zeldzaamheid voor Thailand: 12 Falcated ducks! Nadat Ben en Coke inmiddels waren vertrokken (terug naar hun families), kwam ik zelf nog 4 Chinese Spot-billed Ducks tegen, ook een zeldzame soort in Thailand! 

28 december: relaxen rondom Chiang Saen
Aangezien mijn vrouw en kinderen inmiddels waren aangesloten, en Ben en Coke vertrokken waren richting Bangkok, deed ik het vandaag wat rustiger aan. In de vroege ochtend heb ik een rondje gelopen met mijn vrouw, langs de rivier die de grens vormt tussen Thailand, Laos en Myanmar. Hier voegde ik Grey-throated Martin toe aan mijn lijstje. Dit is een van de betere plekken in Thailand om deze achteruitgaande soort te zien. Later in de ochtend, begonnen we onze rit naar Doi Phu Kha. Dit is een weinig bezocht park, met veel potentie. Juist omdat het niet veel door vogelaars wordt aangedaan, is er nog veel te ontdekken. Zo zag ik er in 2019 de eerste Fujian Niltava voor noord-thailand ooit, en pas de 2e in 40 jaar. Tijdens de rit van Chiang Saen richting Doi Phu Kha, tijdens een korte plasstop, hing er ineens een roofvogel boven de auto die er wel erg licht uit zag. Een korte inspectie leerde dat dit een Short-toed snake-eagle was, een nieuwe soort voor mijn Thaise lijst en vrij zeldzaam hier!29 – 31 december: Doi Phu Kha
De tijd in Doi Phu Kha was vooral bedoeld om met mijn vrouw en kids door te brengen en niet echt diehard te vogelen. Tijdens wat wandelingen met de familie, kwam ik toch wat mooie soorten tegen. Black-eared Shrike-babbler, Chinese leaf-warbler, een mooie Black eagle in vlucht, en elke ochtend zingende Maroon orioles. De zeldzame Chestnut-bellied nuthatch, die de laatste dagen een aantal keer was gezien, kon ik helaas niet vinden. Wel genoot ik enorm van potjes badminton en voetbal met mijn zoons, en kaartspelletjes met mijn vrouw en dochter. 

1-2 januari: Trip terug naar Bangkok
Na ‘s avonds bij een lokale tempel wat vuurwerk te hebben bekeken, en elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen, sliepen we in de ochtend lekker uit. We hadden 2 dagen de tijd om terug naar Bangkok te rijden, waarbij ik onderweg graag een korte stop wilde doen in Phichit. Hier is een aantal keer een groepje Black storks gezien, een zeldzame vogel in Thailand. In de namiddag arriveerden we in Phichit, en na te hebben ingecheckt bij het hotel, reden we samen met het gezin een rondje door de lokale rijstvelden. Al snel vond ik mijn tweede Short-toed snake-eagle ooit, wat een goed seizoen voor deze zeldzaamheid! Na een uurtje rondrijden en alle stroommasten in de omgeving te checken, vond ik uiteindelijk 5 Black Storks, de laatste lifer voor deze geweldige trip! In totaal meer dan 350 soorten gezien, met een flink aantal lifers en zelfs een nieuwe soort voor Thailand!

Lees hier meer tripverslagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *