Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

Phu Khiao – Maart 2022

Locaties bezocht: Phu Khiao wildlife sanctuary

Het is dat Phu Khiao zo afgelegen ligt, anders was ik er al lang een keer geweest. Het is een van de betere plekken in Thailand om zoogdieren te spotten. Ook is het de enige betrouwbare plaats om de ernstig bedreigde White-winged duck te zien. Dit weekend was ik in de buurt en kon ik dit wildlife sanctuary eindelijk eens ontdekken.

Phu Khiao ligt op ongeveer 7 uur rijden vanaf Bangkok en wordt niet vaak gezocht door vogelaars. Dit komt niet door de aanwezige vogelsoorten, maar met name door de afgelegen locatie. Dit weekend was ik met mijn gezin op doorreis naar Mukdahan, in Isaan. Phu Khiao lag redelijk op de route en dus besloten we er 3 nachten door te brengen. Een huisje boeken in dit park is een flinke uitdaging, omdat het geen nationaal park is. Gelukkig was ik op tijd met voorbereiden. Na flink wat heen en weer gemail en contact via Facebook, lukte het om 2 kamers te reserveren, en een middag in een hide vlakbij onze kamer. Je bepaalt overigens zelf wat je betaalt voor de bungalows. Bij je vertrek, wordt je gevraagd een donatie te doen, er is dus geen vaste prijs.

Verrast door groot wild
Bij aankomst in het wildlife sanctuary, moesten we ons registreren. Tot onze verrassing mochten we voor de Thaise prijs naar binnen, iets wat bijna nergens meer gebeurd. Scheelt toch weer 270 baht per persoon, mooi meegenomen! Na het registreren, is het ongeveer 20 kilometer rijden tot je bij de bungalows en de headquarters komt. De weg loopt dwars door het bos en dus hielden we direct onze ogen open. Na nog geen 5 minuten rijden, stond er vlak na een bocht, ineens een Aziatische olifant op de weg. Deze reuzen hebben we al heel vaak gezien, maar het blijft altijd mooi om ze tegen te komen. Dit mannetje was echter wel vrij aggresief en begon toen hij ons zag, direct luid te tetteren. We wilden geen problemen, dus vervolgden onze route en kwamen een half uur later aan bij onze bungalow. Onderweg zagen we nog een groepje Lar gibbons.


Extreem weer
Het weer was toen nog goed. Maar in de verte hoorden we tot onze verbazing onweer. Het was nog vroeg in de ochtend, en midden in de warme en droge tijd, dus regen en onweer zie je vrijwel nooit in maart. Vandaag was het anders. Niet lang na het horen van het onweer, betrok de lucht en begon het rond 9:30 te regenen. En dit stopte niet meer, de hele dag. Het weer lijkt al langer wat in de war en vandaag pastte mooi in dat beeld. Heel apart om midden in maart een hele dag regen te hebben. Dit gooide roet in mijn vogelplannen en ook de hide kon ik wel vergeten. Met zoveel regen is er overal in het bos water te vinden, en zullen niet veel vogels voor de hide komen drinken. In plaats van vogelen, heb ik de rest van de ochtend en het begin van de middag spelletjes met de kids gedaan. Ook niet vervelend natuurlijk. Toch begon het later in de middag te kriebelen, en besloot ik ondanks de regen, om wat rond te gaan rijden.

Eerste lifer
Bij een meertje in de buurt, was het direct ‘raak’. Onlangs was er een groep White-winged ducks vrijgelaten, in een poging om de bedreigde soort een duwtje te geven. Er zijn wereldwijd minder dan 800 eenden over, en Thailand doet hard zijn best om deze soort te redden. Ondanks dat de eenden een weinig wilde indruk maakten, was ik blij om een groepje te zien vlakbij onze bungalow. Ze lieten zich goed fotograferen, tot mijn blijdschap. Met deze lifer in de pocket, reed ik verder door het bos. Het regende nog steeds flink, dus vogelen was een flinke uitdaging en was het flink in het bos. Toch kwam er een flinke verrassing op mijn pad.

Enorme verrassing
Na wat veelvoorkomende soorten te hebben gezien, die vanwege de regen allemaal stil in de boom zagen, zag ik hoog in een boom 2 silhouetten. Door de verrekijker, concludeerde ik al snel dat het duiven waren. Thick-billed green pigeon was mijn eerste gedachte, en veelvoorkomende soorten die ik vandaag al eerder zag. Toch zag ik geen groene eye-patch, en dus moest het iets anders zijn. Ondanks de regen, verliet ik de auto om een foto te maken. Toen ik inzoomde, verscheen er een grote lach op mijn gezicht. Er zaten 2 White-bellied green pigeons in de boom! Dit is een enorm zeldzame soort, die bijna nooit wordt gezien. In totaal zijn er 3 eerdere eBird-records in Phu Khiao, met deze erbij nu 4. De dag erna zag ik er nog 2, en was uiteraard erg blij met deze lifer!

Wat we verder nog zagen…
Zaterdag en zondag was het weer gelukkig beter. Ik heb zelfs nog even bij de hide gezeten, waar een paar leuke soorten kwamen badderen. Denk aan Ashy Bulbul, een paartje Siberian blue robins, Alstrom’s Warbler, en nog wat andere bulbul soorten. Naast vogels, kwam ik nog wat nieuwe soorten tegen, die je op niet veel andere plekken in Thailand ziet. Ik was blij met meerdere groepen Indochinese grey langurs, een soort die onlangs is afgesplitst. Ook zagen we veel Indian hog deers, een soort die geintroduceerd is in Phu Khiao. Al met al zag ik op zaterdag meer dan 100 vogelsoorten, waarvan verder noemenswaardig waren een jagende Osprey, Speckled Piculet, zowel Red-headed als Orange-breasted Trogon, en 6 soorten woodpeckers. Al met al een geslaagde trip. We gaan Phu Khiao zeker nog eens bezoeken, zeker omdat ook vrouw en kids zich vermaakten in de omgeving. Wel graag wat minder regen dan!

Lees hier meer tripverslagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *