Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

Zuid-Thailand: solotrip met succes – juni 2021

Locaties bezocht: Hat Yai, Khao Nam Khang, San Khala Khiri, Thaleban, Thammarang Mangroves

Als mensen het over Zuid-Thailand hebben, denken ze meestal aan de omgeving rondom Phuket en Koh Samui. Thailand gaat echter nog veel zuidelijker, alleen wordt die regio weinig bezocht. Begrijpelijk, omdat het niet de veiligste omgeving is, maar jammer, want de variëteit aan vogels is enorm. Eindelijk had ik een gaatje in mijn planning om deze omgeving te verkennen, en zag flink wat bijzondere soorten

1 mei: rijstvelden rondom Hat Yai
Na een flinke rit vanaf ons kantoor in Phang Nga, kwam ik vandaag rond 4 uur in de middag aan. Het park waar mijn trip morgen begint, heeft geen bungalows in het park, dus sliep ik vanavond in een klein dorpje vlakbij de stad Hat Yai. In de graslanden rondom deze stad, hoopte ik mijn eerste target te vinden: White-headed munia. Dit is de minst algemene munia in Thailand en komt maar op een paar plekken voor. Waar het keihard regende tijdens mijn rit naar Hat Yai, was het bij aankomst gelukkig droog. Toen ik de rijstvelden in reed waar volgens mijn bronnen de munia wel eens was gezien, had ik al binnen 10 seconden succes. Een groepje van ongeveer 20 vogels zat op het lange gras, te snoepen van de zaden. Een goed begin, direct een lifer! Naast wat Pink-headed green-pigeons, was er verder weinig te vinden, dus begaf ik mij richting mijn slaapplek. 

2 mei Khao Nam Khang national park
Vandaag vroeg uit de veren! Toen ik mijn kamer uitliep, schoot er een Large-tailed nightjar van de parkeerplaats, vogel nummer 1 van vandaag! Eenmaal aangekomen in het park, parkeerde ik de auto en begon aan een wandeling over de weg die dwars door het park loopt. Ik dacht eventjes te wandelen maar kwam pas 5 uur later weer terug bij de auto! Continue afgeleid door vogels die mijn aandacht wilden. Noemenswaardige soorten die ik zag, waren bijvoorbeeld een Wallace hawk-eagle die aan het zonnen was, een Yellow-crowned Barbet, een goed poserende Tiger shrike. Al deze soorten vind je alleen in het zuiden van Thailand, dus ik zie ze niet vaak. Mijn grootste target van vandaag, de Scarlet-breasted flowerpecker, kon ik helaas niet vinden. Deze vogel komt vrijwel alleen in dit park voor, maar liet zich vandaag helaas niet zien. In totaal zag ik vandaag 69 soorten. 

3-4 mei: San Khala Khiri
De komende 2 dagen bevond ik mij in een prachtig park: San Khala Khiri. Bij aankomst trof ik tot mijn verbazing niemand aan. De hele eerste ochtend zag ik geen mens, ook geen rangers die er normaal wel zijn om mensen welkom te heten en te laten betalen. Vogels waren er gelukkig wel, en in 2 dagen tijd, zag ik bijna 100 soorten, waaronder een paar lifers. Brush Cuckoo was nieuw voor mij, en zat mooi te roepen hoog in een boom. Ook vloog er in de middag een Black Magpie voorbij. Helaas geen goede views maar hij kon wel van mijn lijstje. Ik was ook blij met een Rufous-tailed tailorbird, die ik al eerder had gezien maar nog nooit had gefotografeerd. Verder zijn soorten als Large green pigeon (die vrijwel alleen hier voorkomt), Scaly-breasted bulbul, Pin-tailed parrot-finch en diverse soorten broadbills natuurlijk altijd mooi om te zien! Helaas zijn er geen bungalows in dit park en geen hotels in de omgeving. Dus moest ik bij een local in zijn stal slapen, wat zeer primitief en erg warm was. Ik heb nauwelijks geslapen en daardoor voelde de dagen in het park als erg lang en warm. Toen ik het gebied verliet, op weg naar Thaleban, kon ik nog een nieuwe soort toevoegen aan mijn lijst: een Javan Myna. Deze invasieve soort duwt Jungle Myna’s weg uit hun range, dus ik was niet perse blij om deze soort te zien. 

5 mei: Thaleban national park
Thaleban voelde een stuk ontwikkelder aan dan de vorige parken, met fijne en schone bungalows, een restaurant, andere bezoekers en telefoon-bereik. Kortom: ik kon eventjes bijkomen van het gebrek aan comfort tijdens de afgelopen dagen. 2 dagen voordat ik in Thaleban aankwam, werd er ineens een Jambu fruit-dove gespot in een boom, een enorm zeldzame vogels in Thailand. Mijn gebeden werden verhoord en de vogel was er nog toen ik 2 dagen later aankwam. Zij (jep, een vrouwtje) zat te genieten van verse vijgen en bleef uiteindelijk 5 dagen in dezelfde boom. Wat een gave vogel! De eerste sighting in Thailand in minstens 5 jaar, wat een mazzel! In dezelfde boom zaten diverse bulbuls en barbets mee te genieten van het eten. In de middag, nam een ranger me mee naar een open gebied aan de rand van het park. Hier werd een jaar of 6 geleden de allereerste Dusky eagle-owl van Thailand gespot, en dit was dan ook mijn voornaamste target voor vandaag. Na een natte wandeling van een ruim uur, kwamen we aan in het gebied waar de uil vaak rondhangt. Op de eerste 2 roost-plekken, dipten we nog. Gelukkig zagen we niet lang daarna 2 uilen bij elkaar, aan de rand van open gebied. Wat een fantastische vogel! De wandeling terug was wederom erg nat, maar voor mij enorm de moeite waard!

6 mei: Thammarang mangroves
Mijn korte trip zat er alweer bijna op. Maar niet voordat ik een ochtend zou doorbrengen in de mangroves in de provincie Satun, op de grens met Maleisie. Gelukkig was het vandaag droog. Ik heb de boardwalk en de weg ernaast 3 keer helemaal rond gelopen, in ruim 4 uur tijd. Mooie soorten waren onder andere Cinereous Tit, een soort die je eigenlijk alleen hier in Thailand vindt, White-chested Babbler, een zeer foto-genieke Copper-throated sunbird en de grootste verrassing: een Pied Triller, hoog in een boom. Helaas kon ik de Sunda pygmy woodpecker niet vinden, een soort met een zeer kleine range in Thailand. Toch ging ik met een tevreden gevoel de auto in, en sloot de trip met bijna 200 soorten af!

Lees hier meer tripverslagen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *