Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

De beste plekken om Thais nieuwjaar te vieren

Het Thaise Nieuwjaar, ook bekend als Songkran, is een van de meest levendige en kleurrijke festivals ter wereld. Elk jaar komen mensen uit alle hoeken van de wereld naar Thailand om deel te nemen aan dit feestelijke evenement, dat wordt gekenmerkt door watergevechten, straatfeesten en religieuze rituelen. Als je van plan bent om dit unieke festival in 2024 te vieren, maar niet weet waar: hier zijn 4 tips.

Allereerst: wanneer vindt Songkran plaats? Dat is in 2024 een interessante vraag, want de overheid heeft aangekondigd dat het feest dit jaar de hele maand april duurt. Dit om te vieren dat Songkran in de top 10 is beland van beste festivals ter wereld. Wij verwachten echter niet er elke dag feesten zullen zijn. Thaien moeten ook ‘gewoon’ werken en 3 weken lang feesten is voor de meeste mensen te veel van het goede. De traditionele data van 13 tot 15 april (en 16 en 17 nog rondom Pattaya en Chonburi) zullen centraal staan en de meeste activiteiten zullen dan georganiseerd worden.

Waar moet je heen?
Maar dan de vraag: waar moet je zijn om dit unieke festival van dichtbij mee te maken? Vrijwel overal in Thailand wordt Songkran gevierd, dus waar je ook bent, je krijgt er iets van mee. Maar als je het echt goed wilt doen, dan zijn deze 4 plekken aanraders!

  1. Bangkok: Als hoofdstad van Thailand is Bangkok een bruisende hub van activiteit tijdens Songkran. Langs de straten van de stad kun je deelnemen aan uitbundige watergevechten en dansen op traditionele Thaise muziek. De drukste plekken (hier moet je van houden) zijn Khao San Road en Silom Road, en Siam-Square, hier worden enorme watergevechten gehouden, met vooral veel buitenlanders.
  2. Chiang Mai: Chiang Mai staat bekend om zijn traditionele en authentieke viering van Songkran. Hier kun je deelnemen aan religieuze ceremonies in boeddhistische tempels, gevolgd door kleurrijke optochten en watergevechten in de oude stad. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de Tha Phae-poort, een van de populairste plekken voor festiviteiten.
  3. Phuket: Voor een meer ontspannen maar even feestelijke Songkran-ervaring, is Phuket een uitstekende keuze. Geniet van het spetterende waterplezier op de stranden van Patong en Karon, gevolgd door een avond vol entertainment en vuurwerk.
  4. Ayutthaya: Als je geïnteresseerd bent in de historische aspecten van Songkran, is Ayutthaya de place to be. Hier kun je deelnemen aan traditionele ceremonies en rituelen die teruggaan tot de oude Siamese tijd, en tegelijkertijd de prachtige ruïnes van deze historische stad verkennen. Ook zijn er hier beschilderde olifanten die mensen natspuiten, wat een bijzondere ervaring is!

Ongeacht waar je ervoor kiest om Songkran 2024 te vieren, zorg ervoor dat je jezelf helemaal onderdompelt in de feestelijke sfeer en de warme gastvrijheid van de Thaise cultuur. Vergeet niet om waterdichte zakken te dragen voor je waardevolle spullen en zonnebrandcrème om jezelf te beschermen tegen de hete Thaise zon.

Doe ook voorzichtig!
Een kleine waarschuwing: helaas stappen te veel Thaien beschonken achter het stuur. En gebeuren er veel ongelukken tijdens Songkran. Er komen honderden mensen om het leven, soms ook doordat men (ijskoud) water gooit op voorbij rijdende scooters. Geniet, maar wees dus ook voorzichtig. Probeer de weg niet op de gaan als dat niet hoeft, en gooi geen water (vooral geen ijswater) op rijdende voertuigen.

Geniet van het feest en het nieuwe begin dat Songkran met zich meebrengt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *