De nederlandse zomervakantie valt precies in de Thaise regentijd. Ondanks dat het dan nat is, kun je prima op vakantie in die periode. Maar regent het dan de hele dag, of valt er af en toe een bui? En is alles gewoon open? Een korte handleiding: Thailand in de regentijd!
Is het in de Thaise regentijd de hele dag nat?
Dit is de meest gestelde vraag die wij krijgen van onze gasten. Een gemiddelde dag in de regentijd begint ‘gewoon’ zonnig. Soms is er wat bewolking, maar vaak is ‘gewoon’ blauw in de ochtend. Als de dag verstrijkt, neemt de bewolking langzaam toe, en ergens in de middag, barst het los. Het gaat een uurtje, of wat langer, flink te keer met heftige regen, met soms onweer en wind. En daarna is het weer droog. Maar: dit is een gemiddelde dag. Het weer in de regentijd is echter onvoorspelbaar. Iemand die dus roept: ‘wij waren vorig jaar en de regentijd in Phuket en was het gewoon lekker weer, dus die regentijd valt wel mee’, moet je met een korreltje zout nemen. Want het verschilt enorm per jaar hoe nat de natte tijd is. Soms is het dagen of zelf weken droog. Maar er zitten wel degenlijk periodes tussen, dat het wel de hele dag regent. Zeker rondom Phuket en rondom Trat provincie, wat 2 van de natste regio’s van Thailand zijn. Toch zie je de zon op de meeste dagen wel degenlijk. Alleen wat minder dan in de drogere tijd.
Houdt er wel rekening mee dat het water op de stranden minder helder is in de regentijd
Zijn er ook plekken waar het geen regentijd is in de Nederlandse zomer?
Ook deze vraag krijgen we vaak: welke plekken kunnen we in de Nederlandse zomer beter vermijden, en op welke plekken is het wel fijn weer? In juli en augustus is het vrijwel overal regentijd, dus helemaal droog zal het nergens zijn. Wel is het op de ene plek natter dan op de andere plek. Zo zijn de eilanden bij Trat (Koh Kood, Koh Chang, Koh Mook) af te raden want in deze regio regent het in juli en augustus enorm veel. Ook de eilanden aan de westkust/Andamanse zee zijn nat, en veel zijn zelfs afgesloten. Je kunt bijvoorbeeld niet langs Koh Similan, Koh Tachai of Koh Surin. De kustgebieden aan de westkant zijn ook vrij nat. Als je toch graag stranden of eilanden wilt aandoen in deze periode, is de kans op goed weer rondom Koh Samui het beste. Denk aan Koh Phangan, Koh Tao (bekijk hier vooral onze reis naar Koh Tao) en de kustplaatsen Chumpon en bijvoorbeeld Khanom. Houd er wel rekening mee dat het water op de stranden minder helder is, door modder vanuit rivieren en zand wat tijdens onrustig weer omhoog komt. In de regio’s Chiang Mai, Chiang Rai en Bangkok is de regentijd nu ook op een piek. Toch kun je hier prima terecht en schijnt de zon ook nog veel.
Wat zijn de voordelen van reizen door Thailand in de regentijd?
Is het dan allemaal slecht nieuws? Zeker niet! De luchtkwaliteit, die van januari tot april vaak erg beroerd is, is nu een stuk beter. De regen slaat alle fijnstof neer en er wordt geen land meer platgebrand. Ook is de natuur nu op zijn groenst en watervallen op zijn spectaculairst. Prijzen voor hotels en activiteiten liggen nu vaak lager dan in het hoogseizoen (november-februari), alhoewel het door de Europese zomervakanties alsnog redelijk druk kan zijn in toeristische gebieden.
Tips en trics
Ons advies voor een bezoek aan Thailand in de Nederlandse zomer? Kom gewoon! Als je in het hoogseizoen kan gaan, is dat handiger omdat de kans op goed weer dan beter is, maar als je agenda dat niet toe laat: kom gewoon in juli of augustus. Wees wel flexibel. Plan activiteiten voor de ochtend wanneer het weer over het algemeen beter is en houd de weersvoorspellingen in de gaten om eventuele plannen aan te passen. Neem waterdichte kleding en een paraplu mee als je op pad gaat (zijn hier ter plekke goedkoop en makkelijk te vinden), zodat je voorbereid bent op een plotselinge regenbui. Houdt rekening met files (zeker in Bangkok en Chiang Mai) na regenval en wees ingesteld op gladdere wegen, vlak na een bui.
Met de juiste mindset en voorbereiding kun je nog steeds een geweldige vakantie hebben in Thailand, zelfs tijdens het regenseizoen. Als je flexibel bent, en goed voorbereid!
Lees hier een compleet overzicht van hoe het weer is per maand
Lees hier meer nieuws en reistips!
Geef een reactie