Avontuurlijke reizen en vogeltrips in Thailand

Noord-Thailand vermijden vanwege slechte lucht?

Het noorden is misschien wel de populairste Thaise regio voor toeristen. De mooie bergen, de bijzondere cultuur, tempels, de interessante steden Chiang Mai en Chiang Rai: genoeg reden om naar het noorden af te reizen. Maar… de luchtkwaliteit tussen februari en april is vaak niet best. Moet je het noorden daarom ontwijken?

Laten we eerst eens kijken waarom de luchtkwaliteit zo beroerd is in de eerste maanden van vrijwel elk jaar. De oorzaak is een mix van omstandigheden, maar de belangrijkste boosdoener is duidelijk: rook door brandjes. Veel boeren branden hun land aan het begin van elk jaar compleet plat, om deze voor te bereiden op een nieuwe oogst. Ook veel stukken bos worden platgebrand, om bijvoorbeeld ruimte te maken voor meer landbouw. Chiang Mai ligt in een soort kom, omgeven door bergen, waardoor de rook niet goed kan verdwijnen. Voeg nog wat industrie en uitstoot van voertuigen toe, en er hangt al gauw een waasje over de regio. Al jaren wordt het erger en al jaren doet de overheid (wat ons betreft) onvoldoende om de problemen aan te pakken.

Kijk naar je persoonlijke gezond
Wat betekent de slechte luchtkwaliteit voor je gezondheid? Dit hangt een beetje van je gesteldheid af. De uitstoot kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral voor mensen met astma, ademhalingsproblemen en hartziekten. Deeltjes in de lucht, zoals fijnstof, kunnen diep in de longen doordringen en schade veroorzaken. Als je kort in het noorden bent, is dit niet gelijk een probleem maar langere luchtverontreiniging kan leiden tot ademhalingsproblemen, hoofdpijn, allergieën of erger. Het is dus persoonsgebonden hoe groot de impact van de vieze lucht gaat zijn op jouw verblijf. Maar prettig is het allerminst!

Moeten we het noorden vermijden?
De vraag die nog onbeantwoord is: is het verstandig om Noord-Thailand te bezoeken tussen januari en april? Het antwoord is niet eenduidig helaas. De regio is en blijft prachtig en een kort bezoek zal niet direct veel schade aanrichten. Maar als je de kans hebt om op een ander moment te gaan, zou je dat absoluut moeten overwegen. Zeker als je gevoelig bent voor luchtwegaandoeningen, is het misschien verstandiger om een bezoek aan de regio uit te stellen tot de luchtkwaliteit verbetert. Voor mensen met een zwakke gezondheid raden wij aan extra voorzichtig te zijn en advies inwinnen bij medische professionals.

als je de kans hebt om op een ander moment te gaan, zou je dat zeker moeten overwegen.

Tips
Mocht je toch naar het noorden gaan in de slechte periode, kun je overwegen om een masker te dragen. Niet of minder sporten helpt ook mee. Het wordt overigens beter zodra de regen begint te vallen, rondom mei. Dan slaat de neerslag alle fijnstof weg, en is de luchtkwaliteit direct een stuk beter (lees hier meer over wanneer het regent).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *